INFLACIJA POGODILA I CRKVU Mise od rujna skuplje za deset maraka

Misa zahvalnica za maturante Katedrala Mostar
Hercegovina.info

Biskupi Biskupske konferencije BiH na svojem redovitom zasjedanju u Banjoj Luci 13. i 14. srpnja donijeli su novu odluku o prilogu za misno slavlje koji od 1. rujna 2023. umjesto dosadašnjih 20 KM iznosi 30 KM.
Slijedom te odluke i prilog za gregorijanske mise umjesto dosadašnjih 700 KM bit će 1.000 KM. Ostale naknade propisane taksovnikom iz 2005. ostaju nepromijenjene.

Kako je navedeno u dopisu iz Vrhbosanske nadbiskupije upućenom svim župama, redovničkim i crkvenim ustanovama nije dopušteno naknadno povisiti misni prilog koji su vjernici već dali da bi se na njihovu nakanu namijenila misa u idućim mjesecima.

Tako primljene ”vezane” i ”nevezane” nakane treba slaviti za prilog koji je primljen prema postojećem taksovniku te sve ”nevezane” mise, kao i gregorijanske, koje su primljene po spomenutom taksovniku treba predati ekonomatu Vrhbosanske nadbiskupije ili Provincijalatu Franjevačke provincije Bosne Srebrene do kraja 2023., prenosi Katolički tjednik.

Podsjećanja radi vjernici svojim misnim prilogom pridonose dobru Crkve i sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje svećenika i pastoralno djelovanje (usp. kan. 946), a svećenici su se dužni ravnati prema odredbi Zakonika kanonskog prava i kanona 945 § 2 koji propisuje da i bez primanja ikakvog priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih.