INFEKTIVNO SKB-a Dva bolesnika s mišjom groznicom, stabilno su

Bolnica na Bijelom Brijegu
Hercegovina.info

U Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar trenutačno su hospitalizirana dva bolesnika s kliničkom sumnjom na hemoragijsku vrućicu s bubrežnim sindromom tzv. "mišju groznicu". Oba bolesnika su klinički stabilno, priopćili su iz mostarske bolnice.

Dodaju kako su prethodno hospitalizirana dva bolesnika sa serološki dokazanom bolešću koji su otpušteni doma uz potpuni oporavak.

"Jedan bolesnik je zbog teže kliničke slike premješten u Jedinicu intenzivnog liječenja SKB Mostar te se također nadamo povoljnom kliničkom ishodu bolesti", navode iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

"Mišja groznica" ili hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS) virusna je bolest kojom se najčešće zarazimo u izravnom kontaktu s glodavcima ili njihovim izlučevinama, odnosno udisanjem prašine ili aerosola koji sadrže uzročnike.

Za HGBS karakteristično je sezonsko pojavljivanje u toplijem dijelu godine - od ranog proljeća do kasne jeseni. Povoljni vremenski uvjeti pogoduju porastu populacije prenositelja uzročnika te bolesti.

Čovjek se gotovo isključivo zarazi kada uđe u područje gdje ima mišolikih glodavaca kao rezervoara virusa (prirodno žarišna zoonoza). U gradskoj sredini zaraza je vrlo rijetka. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Nakon inkubacije koja najčešće traje tjedan do dva, bolest se manifestira naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, probavnim smetnjama (bolovi u abdomenu, mučnina, povraćanje), a u težim slučajevima oštećenjem bubrežne funkcije te pojavom krvarenja po koži i sluznicama.