IMOVINA POLITIČARA U BIH Od novinara kriju jahte, prijavljuju "nezaposlenu djecu"

Dragan Čović
Nezavisne novine

Da je politika unosan posao pokazuje imovina brojnih bh. političara. A, mnogi od njih svoj imetak i kriju. Zakon, uglavnom, ignoriraju. U svojim su nastupima uglavnom spominjali male ušteđevine, nezaposlenu djecu, te kako se politikom bave zbog naroda. Ili je, ipak, zbog nekretnina?!

Dok se u svojim govorima zalažu za građane u džepovima su im milijuni. Posjeduju brojne nekretnine. I tvrke. Ovako oni koji prate imovinu političara opisuju njihovo djelovanje. Posjede nerijetko ne prikazuju u imovinskim kartonima, piše N1.

"Sredoje Nović iz SNSD-a nije naveo da ima dva stana u Beogradu. Prvo je novinarki N1 tvrdio da nema stanove, a onda kada mu je pokazala dokumentaciju iz zemljišnih knjiga, rekao je: Imamo te stanove što je sporno?!”, otkriva novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Jasna Ferhatović.

Imovina njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika premašuje dva milijuna maraka. Poznata je izjava u kojoj navodi da mu je sin Igor nezaposlen. Centar za istraživačko novinarstvo i to je tretirao.

"Međutim njegova djeca imaju nekoliko tvrtki. To je tvrtka Fruit eko iz Gradiške u suvlasništvu njegovog sina Igora, njegova kćerka Gorica ima četiri tvrtke, a sin dvije znači”, pojašnjava Ferhatović.

Osim Dodika u fokusu su Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Punac Dragana Čovića, inače umirovljeni rudar, kupio je vilu u vrijednosti od 800 tisuća maraka. Lider SDA u posljednjoj imovinskoj kartici nije prijavio zemljište u vrijednosti od 250 tisuća. Fahrudin Radončić nije prijavio jahtu, a potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović nekoliko nekretnina.

No, tu priča ne prestaje…

Državni zastupnik Nenad Nešić prešutio je posjedovanje tvrtke u imovinskoj kartici. Također, njegov otac Rade bio je u Skupštini Općine Istočno Novo Sarajevo. Iako je predao SIP-u praznu imovinsku karticu, novinari su utvrdili da je on vlasnik tvrtke „Dar-Company“. O porijeklu imovine žustro se raspravljalo u Narodnoj Skupštini RS.

"Evo recite mi tko u vladajućoj većini nema nekretnine u Beogradu? Netko na Dedinju, netko u Beogradu”, izjavio je zastupnik u ovoj skupštini Nebojša Vukanović.

"Jeste li svjesni vi iz vlasti, je li vi znate da ovaj Zakon tjera vaše šefove u zatvor, odmah”, pitao je Miladin Stanić, zastupnik u NSRS.

Sličan Zakon prije nekoliko mjeseci usvojen je u Tuzlanskoj županiji. Nakon mnogo otpora.

”Koliko god se svi deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije puna su im usta tih rečenica u kojima poručuju da su za to da se korupcija suzbije, a u suštini korupcija je rak rana bh. društva i tu smo gdje jesmo. Kada se počnu raditi suštinske stvari naiđete na prepreke tamo gdje se čak i najmanje nadate”, opaža Una Harčin, ministrica pravosuđa i uprave TŽ.

Te prepreke pokazuju dvostruku igru političara. Dok traju njihovi konflikti, oni enormno zarađuju i stječu brojne nekretnine. Toliko nekretnina da ih ne bi mogli platiti ni s izuzetno visokim plaćama koje dobivaju.

Samo za primanja službenika u Parlamentu BiH i Parlamentu Federacije izdvaja se skoro 36 milijuna maraka.