IMENOVAN NOVI DIREKTOR Milka Devušić podnijela ostavku u Službenom glasniku RS

Službeni glasnik RS
Capital

Vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi v.d. direktora je politolog iz Banje Luke Miloš Lukić.

Devušić se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u Republici Srpskoj zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer se nije mogla nositi s pritiskom u vezi s (ne)objavljivanjem odluka OHR-a, piše Capital.

Pritisak na direktora Službenog glasnika koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik ovog glasila u međuvremenu je pojačan, jer je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima se za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do čak pet godina.

Predsjednik RS Milorad Dodik jučer je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. lipnja 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik.

Tim zakonom za koji su glasala 54 zastupnika prestaje obveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske.

Podsjećamo, bivši v.d. direktora Službenog glasnika Vladimir Janković koji je na tu funkciju imenovan 4. svibnja, umjesto umirovljenog Manojla Zrnića, poslije samo dvadesetak dana podnio je neopozivu ostavku. Janković je bio pod pritiskom aktualne vlasti u RS da ne objavljuje odluku šefa OHR-a Christiana Schmidta od 27. travnja kojom se nameću izmjene i dopune Kaznenog zakona RS. Tim izmjenama definirano je novo kazneno djelo “Podmićivanje na izborima i u službi koja se financira iz javnih sredstava”.

U međuvremenu je Narodna skupština RS na sedmoj posebnoj sjednici usvojila izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojima je prestala obveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku RS. NSRS je na sljedećoj posebnoj sjednici donijela i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Christian Schmidt je 1. srpnja donio odluke o sprječavanju stupanja na snagu ta dva zakona, kao i izmjene Kaznenog zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.