IMALI I PRVI NASTUP Republika Srpska se kao država učlanila u sportsku federaciju

Republika Srpska država
Screenshot

Odbor za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH zatražio je od nadležnih državnih organa da utvrde kako je došlo do toga da Republika Srpska kao država, pod svojom zastavom i himnom, bude priznata kao članica Europske školske sportske federacije, te da kao takva nastupi na Europskom otvorenom školskom prvenstvu u odbojci koje je prije nekoliko dana održano u Trebinju.

U Trebinju je od 21. do 27. svibnja održano prvenstvo za učenike do 18 godina, koje je okupilo 250 djece iz šest zemalja Europe, ali među njima nije bilo reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nastupali su samo sportisti iz Republike Srpske i to pod zastavom, himnom i međunarodnom skraćenicom tog entiteta.

Pokrovitelj Milorad Dodik

Skandalozno je što su na tako nešto pristali Međunarodna i Europska federacija školskog sporta.

Održavanje ovog prvenstva, čije je pokrovitelj predsjednik RS-a Milorad Dodik, bilo je povod za sastanak Odbora za obrazovanje, znanost kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH. Inicijativu za razmatranje ovog pitanja i poduzimanje mjera uputili su im predstavnici Upravnog odbora Školskog sportskog saveza u Federaciji BiH Natmir Buljubašić i Amir Muminović.

Predsjednica Odbora Jasmina Biščević Tokić izjavila je za Fokus da je ogorčena činjenicom da su međunarodna i europska asocijacija dozvolile RS-u da nastupi kao država, pod svojom zastavom i himnom.

"Radi o udaru na državu. Ruši se Ustav BiH. Postavlja se pitanje tko je dopustio da se entitet RS predstavlja kao država. Na odboru smo jednoglasno usvojili zaključke koje ćemo uputiti nadležnim državnim organima. Od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića zatražili smo da uputi prosvjedno pismo prema Međunarodnoj školskoj sportskoj asocijaciji i zatraži obrazloženje kako su RS učlanili kao državu u Svjetsku školsku sportsku asocijaciju i Europsku školsku sportsku asocijaciju, te kako su dozvolili sudjelovanje Europskom školskom prvenstvu u odbojci pod zastavom Republike Srpske, a gdje je očigledno izostavljena država BiH", kaže Biščević Tokić.

I zaista, uvjerili smo se na web stranici Europske školske sportske federacije, Republika Srpska uvrštena je na spisak država članica.