IMAJU VOLJU, NEMAJU DOZVOLE Jedna mostarska tvrtka planira gradnju 37 objekata na 23 tisuće četvornih metara zemljišta

Vikendica Blagaj
Jaffa Komerc

Brojni mostarski investitori već godinama imaju želju širiti postojeća postrojenja u gradu na Neretvi, graditi nova postrojenja, zapošljavati nove ljude, no nisu mogli dobiti potrebne dozvole u vremenskom vakumu nepostojanja Gradskog vijeća. Jedan od njih je Nedim Badžak iz tvrtke Jaffa Komerc Blagaj. On je na javnoj raspravi koja je u prošli petak održana u Vijećnici u Mostaru najavio je da ta tvrtka planira u Mostaru graditi 37 objekata. 

“Mi smo odlučili da bi na zemljištu u naselju Matera u Blagaju, gdje uz stambeni dio imamo 23.000 kvadrata u našem vlasništvu, koje se vodi kao šuma 7 klase, gradili jedno naselje od 37 objekata za individulano stanovanje. Vrijednost investicije je nekih 8 milijuna maraka. Na ime tih 37 objekata uplatiti ćemo sve što se treba uplatiti državi. Koliko nam je brz taj put tog regulacijskog plana, odnosno kroz koje vrijeme bi se trebali steći uvjeti za gradnju”, upitao je Badžak na javnoj raspravi u Vijećnici, gdje je uz direktora Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salema Bubala bio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić. 

“Kad vi tu cifru kažete i spomenete toliki poduhvat mislim da nema tog gradonačelnika koji ne bi reagirao da se po hitnim procedurama izađe u susret projektu”, kazao je Bubalo, na što se Badžak nadovezao da je na spomenutom lokalitetu već nešto rađeno. 

“Mi smo iskrčili kamen, samljeli i pripremili. Urbanizam radi cijepanje parcela, a gradskom vodovodu smo predali zahtjev za novi priključak”, ustvrdio je Badžak dodavši da je na dijelu parcele dalekovodni stup koji nije u funkciji. Bubalo je istaknuo da su aktivni kontakti s Elektroprijenosom, te da se i u tom dijelu aktivno radi. 

Izuzevši gradnje na vlastitom zemljištu ostale investitore je zanimala mogućnost postavljanja solara, gradnja tvrtki u industrijskoj zoni i ostalo. Kako se čini želje za ulaganjima u Mostaru ima već duže vrijeme, no nemogućnost dovođenja priče u zakonske okvire je sve zakočila.

Javna rasprava je održana oko izmjena regulacijskih planova u smislu da ispod vjetroparkova mogu biti i solari, ali i da se zemljište u Rodoču i između magistrale i Zračne luke prilagođava potrebama, gradnji novih tvrtki, poslovnih centrala i tržnih centara.