Ima jedno mjesto u Hrvata u koje se mlade obitelji vraćaju, a ima i razlog tom fenomenu

gay par , Zagreb, posvajanje, djeca, Hrvati, povratak

Iz sela u maloj slavonskoj općini Andrijaševci mladi ne odlaze, nego se vraćaju. "Pomak će biti veliki. Bit će dobro jako za mlade. Gradit će se kuće za njih i to je jako pozitivna stvar ovog sela", kazala je Ivana koja smatra da će time i ljudi ostajati u selu, objavio je Dnevnik.hr.

"Mladi su sretni da mogu dobiti tu priliku i normalno da ostanu na svom", rekla je Anica. Nekretnine će biti 50 posto jeftinije u odnosu na tržišnu cijenu.

"Isprojektirane su 152 stambene jedinice za mlade obitelji. Ono što mi očekujemo da će biti između 500 i 600 eura (po kvadratu)", najavljuje Ante Rajković, načelnik Općine Andrijaševci.

"A na drugom dijelu - rekreacijska zona s raznim sportskim terenima. S bazenom, s energanom kako bi to naselje bilo samoodrživo", dodaje.

Upola jeftinije za mještane znači puno. "Naravno da će značiti, s obzirom na ovo vrijeme - tko bi s ovakvim plaćama izgradio kuću, ako je 50 posto jeftinije - to puno znači", smatra Ilija.

Da ovaj projekt ima smisla, pokazatelj je demografska slika. Andrijaševci su i jedna od rijetkih općina na istoku zemlje koja bilježi pozitivne demografske brojke.

Čiji su najbolji pokazatelj pune školske klupe. Igor Miličević, ravnatelj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci, kazao je: "Škola sad broji 335 učenika, zadnje tri godine nemamo pad broja učenika"

Naprotiv, navodi kako su se neki učenici i vratili. "Na početku školske godine se vratilo dvoje učenika, i troje se sad vratilo iz Njemačke i, evo, ja se iskreno nadam da će se taj trend nastaviti", dodaje Miličević.

Kad bi se ostale općine ugledale na Adrijaševce, sela bi nam kao nekada bila puna djece, a ne praznih kuća.