ILEGALNO PREVOZE TURISTE PO NERETVI Skakači upozoravaju na neprijavljene turističke brodove koji im ugrožavaju sigurnost

Stari most,turisti,čamci,opasnost,Lorens Listo
AA

Tijekom turističke sezone, ispod Starog mosta u Mostaru, sve je izraženiji problem nelegalnih čamaca koji ugrožavaju sigurnost mostarskih skakača. Unatoč upozorenjima vodstva skakača, problem i dalje ostaje neriješen.

Lorens Listo, šampion mostarskih skokova s 13 osvojenih pobjeda, sada predsjednik Kluba skakača u vodu Mostar, izrazio je zabrinutost zbog vožnje nelegalnih čamaca ispod Starog mosta, s kojim se suočavaju već godinama. Problem je prijavljen Gradskoj upravi, inspekciji i drugim nadležnim službama, kaže za Klix Listo, ali se nije adekvatno riješio. Od svih čamaca koji se pojavljuju na Neretvi ispod Starog mosta, samo su dva registrirana obrta s valjanom dokumentacijom, dok ostali rade ilegalno. "Činjenica je da na platou ispod Starog mosta ima pet pultova, a od njih je samo jedan zakonit. Inspekcija je upoznata sa nelegalnim čamcima i nelegalnim pultovima. Pisali su i kazne, ali očito da ih ne mogu ukloniti", kazao je Listo za Klix.ba.

Cijena po turistu za turu od 15 minuta vožnje gore- dolje po Neretvi je 10 do 15 eura i postoji ogroman interes turista za takvu vožnju. Zbog toga je i ozbiljan novac u igri.

Postoji ozbiljan strah da nelegalne aktivnosti narušavaju sigurnost skakača jer nisu usklađene s njihovim aktivnostima. Turisti su svjedočili zabrinjavajućim scenama kada čamac prolazi tik ispod skakača u trenutku skoka, što stvara potencijalno opasne situacije.

Lorens Listo istaknuo je da inspekcija i službenici Porezne uprave redovito dolaze, ali nelegalni čamci i dalje nastavljaju s radom, posebno vikendom kada nema inspekcije. Smatra da je nužno zaustaviti ovaj problem kako bi se olakšalo djelovanje registriranim obrtima koji poštuju zakone, plaćaju poreze i druge namete, te rade u skladu s propisima, uključujući spašavanje ljudi.

Njihovi čamci su bitni za svakodnevno spašavanje turista koji skaču s mosta i plivača. Nedavno su čak spasili dvoje djece iz Luxembourga. Dok je rad dvaju registriranih obrta usklađen s aktivnostima Kluba skakača, čamci koji djeluju ilegalno predstavljaju ozbiljan rizik. Listo upozorava da će, ako se ne zaustavi djelovanje nelegalnih čamaca, posljedice biti vrlo ozbiljne na Neretvi ispod Starog mosta u Mostaru.

Da bi se tome stalo u kraj, tvrdi Mirza Drežnjak, vijećnik u GV Mostara, Gradu na Neretvi treba kapetanija.

"Obavezno pokrenuti inicijativu kod federalnog ministarstva prometa i komunikacija za uspostavu Kapetanije Mostar. Obzirom da Grad Mostar ima jako mnogo plovnih površina na kojima je sve više čamaca i plovnih objekata koji su bez nadzora i registracija", napisao je vijećnik Drežnjak.