I u BiH razmišljaju o povećanju stope PDV-a na 21 posto

...  dugova prema dobavljačima ili kašnjenja u otplati kredita. Blokada jedne tvrtke u pravilu povlači u ponor desetke drugih tvrtki. Posljedice su sve veći broj radnika koji rade bez plaća ili dobivaju otkaze, piše Večernji list.

Najnoviji podaci također otkrivaju da je 32.000 gospodarskih društava u BiH nelikvidno. Gospodarstvo je opterećeno, a investicije izostaju. Zbog toga je ovih dana Federalna direkcija za programiranje razvoja pokrenula inicijativu za reformu oporezivanja, kako bi se poboljšalo ulaganje i zapošljavanje.

Gospodarska društva su sve više nelikvidna i ne mogu biti konkurentna. Dodatna opterećenja mogao bi izazvati i Prijedlog izmjena Zakona o dohotku. Njime bi se osiguravala sredstva za pokriće stalno narastajućih rashoda. No, Prijedlog ne vodi računa o tome je li to mogu podnijeti oni koji su izvor tih prihoda.

Dokument o poreznoj reformi jedini je u BiH koji na ozbiljan način tretira pitanje rasterećenja gospodarstva. Smanjenje poreza na plaće uz povećanje potrošnje samo je jedan od izlaza. No, bilo je i prijedloga za povećanjem PDV-a sa 17 na 21 posto, što bi za građane bilo pogubno.

No, pojedini analitičari vide rješenje i u uvođenju diferencirane stope PDV-a, ali i tu postoje neslaganja. Neminovno je povećanje standardne stope PDV-a prilikom uvođenja diferenciranih stopa, a to bi smanjilo fiskalnu konkurentnost BiH u pogledu korištenja svih prednosti koje imaju umjerene standardne stope PDV-a na akcizna i ostala dobra za prijevoznike dobara, te potrošnju osoba u tranzitu i turističku potrošnju.

Povećavanje standardne stope PDV-a dovelo bi, kako tvrde stručnjaci, i do rasta cijena i fiskalnog opterećenja građana, kontrakcije potrošnje i ekonomskih aktivnosti, što će odgoditi izlazak iz krize i usporiti očekivani tempo ekonomskog rasta.