I SVAČIJA I NIČIJA Bošnjacima Dan D. značajan, Srbima beznačajan, Hrvatima...

BIH zastava
hercegovina.info

Bosna i Hercegovina sutra se prisjeća 1943. i Mrkonjić Grada i rezolucije da je BiH zbratimljena zajednica, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, i gdje su svi ravnopravni.

2021. ta rezolucija zvuči kao bajka. Njezini politički predstavnici suglasja nemaju niti oko čega, pa niti oko sutrašnjeg dana. HDZ BiH je priopćio da sutra imaju proširenu sjednicu Središnjeg odbora koja je zakazana na Kupresu u 16 sati, a prošle godine predsjednik te stranke Dan državnosti proveo je u Vukovaru. I dok se Čović za Dan državnosti nađe u poslu, predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča čestitao je građanima. 
 
"Na ovaj dan, 25. studenoga 1943. godine, potvrđena je državnost Bosne i Hercegovine i izražena odlučnost da zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i povijesni kontinuitet", istaknuo je Čiča. HRS je pak lani slavio svetu Katu i poručivao da Dan državnosti ne treba slaviti.
 
"Romantičarska teorija kako su u Mrkonjić gradu udareni temelji državotvornosti BiH koja bi bila „i srpska, i hrvatska i bošnjačka“ ne samo da nema smisla, nego je prelazi granicu budalaštine. Ispada kako mi u BiH, poput Amerikanaca koji slave svoje 'očeve domovine', moramo Avdu Humu, Đuru Pucara  i ostalu ekipu iz ZAVNOBiH-a slaviti kao očeve BiH domovine“, stajališta su.
 
Više godina zaredom, o Danu državnosti lider SNSD-a, govorio je da je to za njega običan dan. „Manipulacija s ovim datumom i nametanje 25. studenog kao ‘dana državnosti’ ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji – od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usuglašeni među svima koji žive ovdje“, izjavljivao je Milorad Dodik o Danu državnosti. Danas se o Danu državnosti oglasio njegov ministar, poznat još i po ljubavnim vratolomijama i korona dernecima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je „da aktivnosti koje vrh SDA i vodeći bošnjački političari vode u vezi sa obilježavanjem tzv. dana državnosti BiH predstavljaju drastičan primjer uzurpacije i zloupotrebe zajedničkih institucija, kao i autistične bošnjačke politike koja godinama funkcionira na falsifikaciji povijesnih činjenica.

"Dan ZAVNOBiH-a danas obilježavaju dužnosnici SDA, stranke čije su osnivače, zbog pripadništva mladomuslimanskom pokretu i podrške nacistima i ustaškom režimu u Drugom svjetskom ratu, više puta uhićivali i zatvarali antifašisti i komunisti u bivšoj Jugoslaviji. Žalosno je to što u tim lažnim bošnjačkim predstavama sudjeluju brojni veleposlanici, koji se po službenoj dužnosti ili iz čiste pristojnosti odazivaju na prijeme i svečanosti povodom takozvanog Dana državnosti", izjavio je Košarac, prenijela je Srna. Dodao je da Bošnjaci, koji obilježavaju takozvani Dan državnosti, punih 30 godina odbijaju prihvatiti ključnog postulata ZAVNOBiH-a po kojemu je ova zemlja "i srpska, i hrvatska, i muslimanska".

I dok iz RS-a miniraju Dan državnosti, iz Sarajeva stižu čestitke.

Čestitala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, podsjetivši da je 25. studenog 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, Bosna i Hercegovina definirana kao država njenih građana i ravnopravnih naroda i da su potvrđene njezine povjesne granice koje datiraju još iz razdoblja srednjovjekovne Bosne.

„Temelji bosanskohercegovačke državnosti obavezuju nas da zajedničkim radom doprinesemo jačanju moderne, demokratske države Bosne i Hercegovine, utemeljene na pravdi, zajedništvu, toleranciji i multikulturalnosti, u interesu svih naroda i građana koji žive na ovim prostorima“, navela je Mahmutbegović.

Dodala je da je Dan državnosti BiH jedan je od najznačajnijih datuma u povijesti naše države. Jednima značajan, drugima beznačajan, trećima značajan ponajviše kao još jedan neradni dan.