I DALJE OVISNI Vatrogasci u Hercegovini sve bolje opremljeni, ali air tractora nema ni ove godine

Helikopter gašenje požara
Ilustracija/Hercegovina.info

Nakon dugog kišnog razdoblja tijekom svibnja i prve polovine lipnja su nam stigle. S njima također stiže i opasnost od požara koji su u našoj Hercegovini neminovni i vatrogasci svako ljeto imaju pune ruke posla. Jedna od prednosti je ta što se vatrogasna društva u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji iz dana u dan sve bolje opremaju adekvatnom modernom opremom kako bi vatrogascima što više olakšali akcije kojih tijekom ljeta bude nemali broj. 

Jedan od problema koji je prisutan već godinama svakako je nedostatak pomoći iz zraka, odnosno letjelica popularnih air-tractora koji bi uvelike olakšali posao te brzo i efikasno pomogli u gašenju požara. Sjetimo se samo prošlogodišnje havarije kada je spašavan Park prirode Blidinje. Pitanje je što bi bilo bez pomoći helikoptera Oružanih snaga BiH, onih iz Republike Srpske, kanadera iz Republike Hrvatske, ali i air-tractora iz Crne Gore. No i ta pomoć ovisi o puno faktora. Samo jedan bizaran od njih je "na koju se nogu ujutro ustao" jedan od članova Predsjedništva BiH čija je zadnja kada je u pitanju izdavanje suglasnosti za helikopterom. Kada je riječ o pomoći iz Hrvatske, preko granice su uvijek nesebično spremni pomoći i poslati kanadere u pomoć, no sve ovisi kakvo je stanje u Dalmaciji gdje su požari također masovni tijekom cijele sezone.

Helikopter gašenje požara

Air-tractori iz Crne Gore pomagali su gasiti požar u Konjicu, FOTO: Avaz

Već u nekoliko navrata spominjala se nabavka istih. Donedavni premijer Federacije Bosne i Hercegovine još prije dvije godine najavio je nabavku letjelica za gašenje požara no to se nije dogodilo. 

Inicijativu za istim uputila je i Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanske županije. Povodom Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva koji je donesen početkom ožujka na Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije donio je određene pomake. Jedna od novina koju je donio Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu HNŽ-a je ta što će se od iduće godine po prvi put iz županijskog proračuna za vatrogastvo izdvajati od 0,5 posto do 1 posto, ovisno od priljeva sredstava. Dio sredstava išao bi i za nabavku letjelica, no kako je još prije tri mjeseca u razgovoru za Fenu kazao direktor Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela ta sredstva neće biti dovoljna već je potrebna pomoć s viših razina vlasti, naročito federalne.

Uprava civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, u kojoj se dogodi 60 posto svih požara u BiH, izradila elaborat još 2017. godine u kojem stoji kako je cijena jedne letjelice 6,5 milijuna maraka. No od tada do danas je prošlo šest godina pa je i cijena sigurno druga. Napravljen je i plan za letjelice.

''Air traktor ima manje gabarite nego kanader i bio bi smješten u mostarskoj zračnoj luci i mogao bi biti na raspolaganju ne samo našoj županiji i njezinim općinama i gradovima, već i susjednim županijama i Republici Srpskoj'', kazao je tom prilikom Ćubela. 

Helikopter gašenje požara

Air-tractori iz Crne Gore na mostarskom aerodromu, FOTO: Avaz

No, za sada još uvijek sve ostaje samo na željama.

Kako za Hercegovina.info kaže zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čapljina Mate Jurković on je iznimno zadovoljan na koji način se u posljednje vrijeme opremaju vatrogasna društva, no za pomoć iz zraka smatra da do daljnjeg ostaje ista.

"Što se tiče našeg DVD Čapljina mi imamo dobru situaciju. Imamo zadovoljavajući broj ljudi i opremljeni smo jako dobro. Do sada smo na sve izazove s vatrenom stihijom odgovarali na najbolji mogući način i ja se nadam da će tako biti i ovo ljeto, ali i ubuduće. Vatrogasci su spremni, dva puta godišnje imaju tjelesne provjere i sve je u najboljem redu", kaže Jurković.

Helikopter gašenje požara

"Kada je riječ o pomoći vatrogascima iz zraka, još uvijek se cijela BiH oslanja na Oružane snage BiH i pomoć helikoptera koji po mom mišljenju nisu toliko učinkoviti. No, u određenim trenutcima nam mogu pomoći ukoliko je neka veća vatrena linija. Ni kanaderi na našem području ne bi bili baš toliko učinkoviti, tako da smatram da bi na najbolji bili air-tractori. Nadam se da će u narednim godinama od države doći pomoć i po tom pitanju ističe Jurković.

On smatra kako država mora što prije nabaviti toliko puta spomenute letjelice.

"Moje mišljenje je da to čak i ne bi trebalo ići preko županijske razine, već isključivo s državne. Najlakše je nabaviti letjelice, ali troškovi održavanja su preskupi. Trebate imati pilote, smještajne kapacitete, ljude koji održavaju letjelice, tako da je najbolje da sve ide s državne razine. Ukoliko do toga ne dođe, nadam se da naša Županija učiniti nešto pa nabaviti barem jedan air-tractor. S jedne strane smo ovisni tražiti pomoć od Hrvatske, ali na to ne možete uvijek sigurno računati, jer njima je prioritet Hrvatska i zemlje Europske unije, pa tek onda mi."

Stvari su ipak krenule na bolje.

"Kada je u pitanju naša HNŽ, u posljednje vrijeme se nešto i događa. Nabavlja se oprema, nekoliko općina je dobilo nove cisterne. Ide na bolje po tom pitanju", kazao je Jurković.

Direktor Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović također ističe kako od letjelica ni ove sezone nema ništa.

"Sve što ste po tom pitanju čitali, na tome je i ostalo", kaže Martinović za Hercegovina.info.

Pune ruke posla vatrogasci iz ŽZH imali su prošle godine na Blidinju. Tada su vapili za pomoći iz zraka. Što ukoliko ponovno dođe do takvih situacija.

"Pomogao je helikopter Oružani snaga BiH, Helikopterski servis Republike Srpske te kanader iz Hrvatske. Tako će biti nadalje dok se nešto ne promjeni. No, moram istaknuti kako imamo jednu novu situaciju, a to je da je BiH u mehanizmu Civilne zaštite, pa ćemo po tom pitanju biti kao da smo dio Europske unije. No, ne znam hoće li do toga doći u sezoni požara koja je pred nama", ističe Martinović.

Helikopter gašenje požara

Članstvom u Mehanizmu civilne BiH ima mogućnost koristiti sve benefite članica EU primati podršku i pomoć u pogledu edukacije, opremanja i školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih nepogoda i katastrofa, uključujući i obavezu da pomaže drugima

Kada je riječ o opremljenosti vatrogasaca u ŽZH Martinović je istaknuo.

"U tom dijelu uistinu nemamo nikakvih problema. Dobro smo opremljeni, imamo ljudstvo, a činjenica da u našoj županiji imamo čak sedam vatrogasnih društava govori puno", zaključio je Martinović.

U sezoni koja je pred nama vatrogasci će sigurno i dalje na najbolji mogući način obavljati svoj posao, barem u u okviru svojih mogućnosti, dok će se za pomoć iz zraka i dalje morat oslanjati na pomoć drugih, sve dok država ne napravi vlastite air-tractore kako bi zaštitila svoju zemlju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.