FOTO  I BISKUP PLAKAO S TISUĆAMA Kao da nam je netko stavio križeve ispred betlehemskih jaslica

Ispraćaj Rakitno mladi
hercegovina.info

Danas je u Rakitnu održana komemoracija i posljednji ispraćaj šestero tragično preminulih mladih. Dan je ovo kada je i biskup Petar Palić morao pomno birati riječi kojima će se obratiti najmilijima u njihovoj tuzi.

"Draga ožalošćena obitelji i rodbino naše mlade braće i sestara, draga braćo svećenici, poštovani provincijali, draga braćo I sestre. Iza svih podataka koje smo u medijima ovih dana čitali stoji puno više od pukih informacija – neizreciva bol obitelji, tisuću nada koje danas pokapamo, more tuge I suza, pokvareni planovi, izgubljena budućnost, stvarno susosjećanje tolikih ljudi, ne samo ovdje u ovim mjestima, niti samo u Hercegovini, nego puno šire. Međutim smrt je pokucala na vrata i početak nijedne godine više neće biti isti", istaknuo je biskup, koji kao ni tisuće prisutnih nije mogao suspregnuti suze.

Dodao je da svi okupljeni u Rakitnu osjećaju nemoć.

"Pokušavamo pronaći riječi koje su sposobne izreći bol. I ostajemo nijemi. Trudimo se ponuditi utjehu roditeljima ovih mladih ljudi, i ništa nam ne izlazi sa usana. Geste suosjećanja djeluju prazne. Ova patnja je jednostavno prevelika, preteška za obitelji, previše za roditelje. Znamo često reći da Bog ne daje veći križ nego što ga možemo nositi. On je to i učinio. I kao da ne znamo kako dalje, kao da nemamo više hrabrosti za život, kao da nema smisla, ni iskrene nade. Mia, Marija, Žana, Ivan, Stipe i Stipe i Mirela i Stjepan od kojih smo se oprostili jučer proslavili su Božić s obiteljima. Htjeli su svojom mladenačkom radošću i otvoreni budućnosti dočekati početak jedne nove godine", naveo je biskup. 

"Kao da nam je netko ovih dana stavio križeve ispred betlehemskih jaslica, i to osam križeva, i kao da nam u ovom božićnom vremenu ti križevi zamagljuju pogled. Grede križa su toliko ogromne da više ne vidimo ništa od onog radosnog događaja u štalici. Naš Božić postao je Veliki Petak. Nije nam se dijete rodilo, nego nam ih je osmero oduzeto. Kako u ovim trenutcima pronaći zraku svjetlosti i nade. Ili zbilja na Božić gledamo samo kao na lijepu priču i svake godine previdimo stvarnost Božića. Zar nikad nismo pomislili koliko je slama nedostojna kao krevet za dijete, zar ne vidimo da su jaslice i križ izrađene od istog drveta", ispričao je Palić.  

"Puno je pitanja, a odgovor je za nas vjernike samo jedan jedini mogući u ovom trenutku. U tom betlehemskom djetetu Isusu iz Nazareta, očito je sam Bog sišao na ovaj svijet i u njegovu okrutnu stvarnost, i tu stvarnost Bog uzima na sebe sve do križa i smrti. Mnogi su se od nas ovih dana pitali gdje je bio Bog kad se sve ovo dogodilo prije tri dana", upitao je, pa potom odgovorio:

"I kad gledam jaslice, i kad gledam križ ne mogu reći da Bog nije bio tamo, da je bio odsutan, možda na svome Nebu. S dubokom vjerom možemo reći da je Bog bio tamo. On je također sudjelovao i trpio. Sve je ovo previsoko za naš um i u ovom trenutku možda premalo za utjehu. Ali ako vjerujemo u Božiju prisutnost u jaslicama i na križu onda mu moramo vjerovati čak i u ovoj nesreći". 

Kazao je da možda ne razumijemo patnju koja je postala tako užasna stvarnost, ali je ne možemo tumačiti kao Božiju odsutnost. 

“Vjerujemo da naši mladi sada gledaju Boga licem u lice. Dragi roditelji koji sada vidite samo tamu Bog je tu i u vašoj patnji, plače svim svojim suzama. Osjeća svu bol, nije niti jednog trenutka odsutan i čuje sve riječi očaja, čak i one neizgovorene. Stajao je pokraj vas kad ste primili tužne vijesti. Osjećao je mač koji prolazio kroz vaša srca. Svih ovih dana niste bili sami, ni od Boga napušteni”, istaknuo je biskup koji također nije mogao suspregnuti suze. Kazao je da će pitanje Zašto ostati s nama dok god budemo živjeli, a da ga spominjemo Bogu u molitva ujedno moleći za snagu novoga početka. 

Naglasio je da Križ i tama nisu zadnje što vidimo, a nakon tame počinje zora novoga svjetla, te pozvao na molitvu za ožalošćene obitelji. Tijekom misnog slavlja istaknuta je podrška i blizina Crkve u BiH, pročitano pismo nadbiskupa Puljića i Vukšića, te biskupa Komarice, koji je služio misu za stradale i njihove obitelji. 

Župnik je čitao i izraze sućuti i politčara iz zemlje i regije, koji su poslali izraze sućute obitelji. Nova Godina, kako je rekao i biskup Palić, u Hercegovini više nikada neće biti ista. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.