HVALI SE DA JE U HERCEGOVINI Raspisana tjeralica za sinom HDZ-ovca iz afere s lažnim covid testovima

Filip Mihalić
Index

Za Filipom Mihalićem, sinom bivšeg HDZ-ovog zastupnika koji je pod povećalom policije zbog sumnje u krivotvorenje covid testova, raspisana je tjeralica, neslužbeno doznaje list 24 sata koji piše i da je za njim izdan europski uhidbeni nalog s mjerom “uhititi i izručiti” zbog kaznenog djela prijetnje.

Novinari su zatražili potvrdu ove informacije od policije, no dobili su odgovor “kako je kriminalističko istraživanje u tijeku”. Iz policije su upozorili na Opću uredbu o zaštiti podataka, odnosno na GDPR, zbog čega tvrde da ne mogu iznositi detalje pojedinačnih postupanja.

Podsjetimo, Mihalić je u središtu afere s krivotvorenjem covid testova, a njegovim se slučajem bavi i Interpol. Taj 24-godišnjak je preko svoje tvrtke Buryen u početku uvozio originalne kineske testove Xiamen Boson Biotech.

No, sumnja se da je u drugoj polovici prošle godine uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih rasparčavao po Hrvatskoj i EU te poslovao s državom. Prema informacijama 24sata, sumnja se da su u Turskoj prilično vjerno rekonstruirani i proizvedeni dijelovi covid testova, osim štapića za testiranje koje su Mihalić i partneri morali nabaviti od druge kineske tvrtke.

Došao u Ljubuški

Mihalić je, između ostalog, 2020. osuđen za krivotvorenje novca, te je 2019. kažnjavan za vožnju u pijanom stanju, a proteklih se tjedana na Instagramu hvalio da je u BiH, u Ljubuškom. U jednoj je objavi stavio sliku unutrašnjosti BMW-a uz stihove “Svaka glava lako pada, metak kada zaluta” iz pjesme koja, kako primjećuje 24 sata, sadrži i sljedeće stihove: “Europol, Interpol, jure nas, držimo monopol. Javiše mi kumovi da spremna im je osveta, iz UKP-a (uprave kriminalističke policije) po ključ BMW-a, banda u terenac, za pojasom tetejac…”.