HTIO NAPASTI DŽAMIJE Mirza Kapić se kod ISIL-ovaca raspitivao kako napraviti eksplozivne naprave s detonatorom

Mirza Kapić

Državno tužiteljstvo zatražilo je pritvor za Mirzu Kapića, osumnjičenog za terorizam, zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke i sudionike i ponovn o počiniti kazneno djelo ili ga dovršiti, dok se Obrana usprotivila ovom prijedlogu.

Na ročištu održanom u Sudu BiH tužitelj Dubravko Čampara je rekao kako je Tužiteljstvo dobilo informacije da postoji prijetnja od terorističkog napada o kojem se razgovaralo u online komunikaciji i nakon toga je izvršen pretres i oduzeti predmeti, piše Detektor.

“Nama je bitno s kim je Mirza Kapić komunicirao, tko su ti ljudi”, kazao je Čampara i pojasnio da se radi o prvoj fazi istrage.

Pojašnjavajući razloge za pritvor, tužitelj Čampara je, između ostalog, rekao da Tužiteljstvo pretpostavlja da postoji još jedna nepoznata osoba s kojim je osumnjičeni surađivao u vezi s komponentama eksplozivne naprave.

Također je napomenuo i da je Kapić povratnik iz Sirije, zbog čega je bio procesuiran, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja, te da postoji strah da “može doći do katastofalnih posljedica”.

Tužilaštvo je obavijestilo Sud, osumnjičenog i njegovu Obranu da danas planira otvoriti oduzete predmete, kako bi se ubrzao sam proces.

Odvjetnica u zamjeni Sanela Kožo se usprotivila prijedlogu Tužiteljstva, zatraživši od Suda da Kapiću izrekne mjeru zabrane komunikacije s određenim osobama, čemu se usprotivilo Tužiteljstvo.

Kapić je osumnjičen da je kontaktirao s pripadnicima radikalnih struktura takozvane Islamske države (ISIL) i planirao teroristički napad na jednu džamiju u BiH.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca – putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju – ostvarivao kontakt s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača takozvanog ‘ISIL-a’, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca srpnja ove godine”, navodi se u ranijem priopćenju Tužiteljstva.

On je, prema Tužiteljstvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Sud će odluku o prijedlozima Tužiteljstva i Obrane donijeti u zakonom predviđenom roku.