HSS BiH: Sastanak sa Seljačkim savezom FBiH

Emil Karamatić, hss bih, HNS, hss bih, hss bih, HDZ 1990
Sastanak je održan u utorak, 24.02. 2015. godine u Sarajevu . Sastanak je zatražen kako bi se raspravljalo, između ostalog, o isplati poticaja u poljoprivredi, problemima u mljekarstvu te naknadi šteta od elementarnih nepogoda. Izaslanstvo Seljačkog saveza FBiH je predvodio Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza.
Kao glavne probleme sa kojma se susreću predstavnici Seljačkog saveza FBiH su naveli nedopustivim ponašanje Vlade FBiH koja donosi odluke o selu i seljacima bez konzultacija s onima koje te odluke izravno pogađaju te neadekvatnu potporu primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji sa svih nivoa vlasti, kašnjenje s isplatom poticaja, te izradu programa i pravilnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH bez uvažavanja mišljenja predstavnika proizvođača, čime se radi protiv interesa primarne poljoprivredne proizvodnje.
Osim toga, smatraju da je situaciju pogoršala nepripremljenost Bosne i Hercegovine na ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, kao i nelojalna konkurencija iz uvoza.
Na sastanku su dogovoreni žurni koraci koje će poduzeti predsjednik HSS-a i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić u cilju omogućavanja izvoza domaćih poljoprivrednih proizvoda i pravednije raspodjele potpora primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Seljački savez FBiH okuplja 12 udruženja poljoprivrednika i ima 5.500 direktnih članova