HSPF: Caru carevo, Puljiću regije

HSPF, Mile Lasić, HSPF, izbori, HSPF, okrugli stol, Mostar, HSPF
...da se na sljedećoj sjednici očituje o prijedlogu Biskupske konferencije BiH o preustroju BiH iz 2005. godine. Taj prijedlog predviđao bi Bosnu i Hercegovinu u obliku četiri regije po, kako preuzvišeni oci biskupi navode, povijesnim, geografskim, prirodnim, ekonomskim i (nad)nacionalnim kriterijima.
U kontekstu reaktualizacije priče o hrvatskom pitanju, a napose, o trećem entitetu, odnosno, novoj federalnoj jedinici unutar BiH, prijedlog Biskupske konferencije ponovno je zaživio, ali kao sredstvo manipulacije. Nemali broj ljevičarskih i pseudo-ljevičarskih stranaka i nevladinih organizacija iz Sarajeva stao je u obranu ovog prijedloga.
Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) traži od svehrvatskog narodnog sabora u BiH da se izravno očituje o navedenom prijedlogu, odnosno zauzme jasan stav o tom je li Bosna i Hercegovina sekularna država. Nejasno je dakle zašto si vjerske zajednice, odnosno njihov organizacijski oblik, uzimaju za pravo ući u sferu političkog a pritom sugerirajući da je to tobože najbolje za pripadnike vjerskih zajednica. Političari su oni kojima je narod dao legitimitet da se bave političkim pitanjima. Upravo zbog toga, tražimo od HNS-a BiH kao krovnog političkog tijela Hrvata Bosne i Hercegovine, da podrži ili se ogradi od prijedloga Biskupske konferencije BiH.
Ured za odnose s javnošću HSPF-a