HSP HB čestitao obljetnicu Herceg Bosne

...uspostavio Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao jednu od tri republike koje su tvorile Uniju Bosne i Hercegovine.
Povijesno i ustavno pravo hrvatskog naroda na BiH i stoljetna ustrajna i državotvorna svijest hrvatskog bića u BiH prepoznali su nove planove svjetskih geostratega i krojača etničkih granica zapadnog balkana na štetu sveukupnih interesa hrvatskog naroda. Izazov vremena iznjedrio je hrvatske sinove i kćeri koje je predvodio prvi predsjednik HR H-B, Mate Boban.
Hrvatska Republika Herceg -Bosna je bila i ostala ključ rješenja svih odnosa na zapadnom Balkanu i jedini jamac opstanka države BiH, kako u domovinskom ratu tako i u poslijeratnom razdoblju.

Mostar, Sarajevo i Banja Luka, kao simboli nacionalnih interesa sva tri naroda, nikada neće odustati od svojih nacionalnih pozicija koje su branile tri nacionalne vojne komponente uz ogromne žrtve. Danas, nakon dvadeset godina, ni vrijeme ni međunarodni predstavnici nisu nas uvjerili da je transformacija HR H-B u Federaciju BiH bio nacionalni interes hrvatskog naroda u BiH, niti je BiH imala ikakve koristi od te transformacije što je danas itekako očito.

Stalna majorizacija, medijska asimilacija, uzurpacija javnih prihoda, kriminalizacija domovinskog rata, ustavnopravno nasilje i različiti aršini, najbolji su pokazatelj političkog statusa hrvatskog naroda u BiH u ovih dvadeset godina. Slatkorječivost onih koji tobože vode računa da se svi narodi komotno osjećaju u BiH sve više dobiva potporu naših pohlepnih političara i intelektualaca koji vide ali se prave da ne vide, koji čuju ali se prave da ne čuju, i sve čine da se hrvatski narod politički obespravi, poneseni svojim malim interesima, svjesno daju pristanak da se Bosna i Hercegovina izgradi kao dvije buduće nove države po granicama dva entiteta. Jedna se već zove Republika Srpska, a druga sa ovakvim statusom hrvatskog naroda može biti samo većinska Republika Bošnjačka, što jeste konačni interes političkog Sarajeva i njihovih međunarodnih pokrovitelja.

Mi Hrvati, već sada jesmo uznički narod zarobljen kratkoročnim interesima sada već dobro vidljivih grupacija ili pojedinaca koji odobravajućom šutnjom ili prozirnom manipulacijom puštaju antihrvatske procese bez ozbiljnog otpora prebacujući krivnju na druge sa namjerom očuvanja što duže osobnih privilegija.
Pohlepa ili mržnja pojedinaca su hrvatski narod u BIH ponovo vratile u bespuća povijesne zbilje, ali mi duboko vjerujemo da ovaj proces koji moramo nanovo proći kroz scile i haribde, uz Božju pomoć, ima sada vidljiv i jasan cilj koji Hrvatima u BiH stoljećima grije srce i ispunjava dušu.

Sretnu dvadesetu obljetnicu HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG-BOSNE upućujemo hrvatskom narodu u BiH i inozemstvu, hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatskim uznicima i svim prijateljima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mostar; 27.08.2013. godine
Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne