Hrvatsku koaliciju neće ugroziti foteljaši

kreševska deklaracija, Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Vlada HNŽ, HDZ 1990, HDZ BiH, sda, Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ, Dragan Čović, Božo Ljubić, sds, HDZ 1990, HDZ BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, hrvatska koalicija, HDZ 1990, HDZ BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić, sastanak
Predsjednici dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragan Čović i Božo Ljubić izjavili su jučer u Mostaru da će dvije stranke biti zajedno u vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji nakon što je došlo do zastoja u međusobnim pregovorima oko raspodjele pozicija između čelništava županijskih odbora.

Nema zapreka

"Uvjeren sam da ćemo do kraja tjedna imati ustrojenu vlast u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ne postoji fotelja ili osoba koja može ugroziti projekt dva HDZ-a i naše zalaganje da izborimo jednakopravan status u BiH, osobito Hrvata u središnjoj Bosni", rekao je Čović nakon susreta s Ljubićem i županijskim odborima stranaka sa sjedištima u Mostaru i Travniku. 
Dodao je da će dvije vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990., biti zajedno u vlasti na svim razinama od općina do države. 
"Apsolutno ćemo mi biti na vlasti zajedno na svim razinama od županije do države, a kasnije i u svim općinama u BiH. Imamo ambicije biti na vlasti u 22 općine nakon sljedećih općinskih izbora", dodao je predsjednik HDZ-a BiH. 
Ljubić je dodao da "ni u kojem slučaju fotelje ne smiju biti zapreka i ugroziti sporazum" o zajedničkom nastupu u vlasti i ustavnim promjenama. Prema njegovim riječima, nakon posljednjih izbora dvije stranke koje su izraz legitimne političke volje Hrvata bi trebale zajednički ustrojiti vlast i tako potvrditi svoje dobre odnose. 
Nakon susreta u Središnjici HDZ-a BiH, čelnici županijskih organizacija bili su suzdržaniji u ocjenama oko zajedničkog sudjelovanja u vlasti. 
"Vjerujem da hoće. To ćete vidjeti na sjednici županijske skupštine središnje Bosne. Ovo je dugotrajan proces", rekla je predsjednica HDZ-a BiH u središnjoj Bosni Lidija Bradara, dok predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990. Slavica Josipović nije željela davati izjave za javnost. 
U Hercegovačko-neretvanskoj županiji čelnici dva HDZ-a Denis Lasić i Mate Lasić istaknuli su da će ove dvije stranke činiti hrvatski blok u županijskoj Vladi.
Županijske organizacije HDZ-a 1990. sa sjedištima u Mostaru i Travniku ranije su najavile da su spremne biti u oporbi ukoliko se ne uvaže njihovi zahtjevi oko sudjelovanja u vlasti.

Cjelodnevni razgovori

Sinoć su održane sjednice županijskih odbora dva HDZ-a u Mostaru i Vitezu. Nakon toga zajednički su razgovarali predstavnici HDZ-a 1990. 
i HDZ-a BiH. Vlast u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji uz dva HDZ-a trebaju uspostaviti dvije vodeće bošnjačke stranke SDP BiH i SDA. Sjednica Skupštine SBŽ-a na kojoj se treba izabrati nova Vlada 13 mjeseci nakon izbora u BiH treba se održati sutra, dok bi se nova Vlada u HNŽ-u trebala potvrditi na sutrašnjoj sjednici županijske Skupštine.

Izvor: večernji list