Hrvatske stranke jedinstvene

Kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka pet lidera  hrvatskih političkih stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, HSP BiH Đapić-dr. Jurišić, HSS-NHI BiH, HKDU-u BiH) u Središnjici HDZ-a u Mostaru, usuglašeni su zaključci kako  će sva druga rješenja koja bi značila neravnopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda u BiH bila odbačena na sastanku u Butmiru kod Sarajeva. 
 

Po riječima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, na sastanku u Butmiru kojem bi trebao i on nazočiti, najavljeno je kako bi trebalo biti riječi o strategiji za rješavanje krize u BiH, ali da nije jasno preciziran sadržaj sastanka.   


Čović je dodao kako će se sastanak s dužnosnicima SAD-a i EU vjerojatno odužiti na mjesec dana u traženju rješenja za BiH. 

 Na nagađanje kako će Amerikanci doći s ponuđenim paketom rješenja, Čović je kazao kako do toga sigurno neće doći, te da je međunarodna zajednica tu samo kako bi pomogla bh. političarima. 

Također je kazao kako bi se u slučaju da se dođe do novoga prijedloga ustava zagovarale njegove cjelovite promjene  s jasanim vremenskim okvirom. 

 Identične stavove kakve je iznio predsjednik HDZ-a BiH iznijeli su i predstavnici ostalih stranaka s hrvatskim predznakom koje su se okupile u središnjici HDZ-a BiH