HRVATSKA ŽELI OTVARANJE, BIH ŠUTI Gabeljani moraju na Doljane, 13 kilometara zbog par metara

Granični prijelaz Doljani
Hercegovina.info

Izjava državne tajnice Andreje Metelko-Zgombić da je prije mjesec dana hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo dopis kolegama u BiH za otvaranjem lokalnih malograničnih prijelaza, ali – ostale su zatvorene, u BiH je prošla nezapaženo, premda se ovo direktno odnosi na život ljudi uz granicu.

Početkom rujna uputili smo prijedlog Bosni i Hercegovini za ponovno otvaranje svih graničnih prijelaza za pogranični promet, koji su bili privremeno zatvoreni od kraja ožujka zbog epidemioloških razloga. Procijenili smo da su, unatoč zahtjevnoj epidemiološkoj situaciji, a kako bi se olakšao prelazak granice zbog škole te obavljanja gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti, ostvareni uvjeti za njihovo ponovno otvaranje, u skladu sa Sporazumom između Hrvatske i BiH o pograničnom prometu”, izjavila je državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić. Istaknula je da - s vremena na vrijeme požuruju BiH stranu.

„Prema našim još uvijek traju unutarnje konzultacije s njihove strane i dobivamo uvjerenja da ćemo u nekom skorom vremenskom roku dobiti odgovor i nadam se da će biti pozitivan”, rekla je za Novu TV državna tajnica, u sklopu priloga o teškom životu uz granicu, koji je iskompliciran.

Granična policija BiH nema informacije kada bi malogranični prijelazi mogli biti otvoreni, a kažu nam da zovemo Vijeće ministara, koje treba o istome donijeti odluku, a što još nije učinilo. Odgovor na upit zbog čega još uvijek nije odgovoreno na prijedlog RH, odnosno zbog čega se ustrajno u neotvaranju granica čekamo i mi, baš kao i RH.  

U međuvremeno, život uz granicu teče otežano.

Neki bi u drva, neki bi do škole, do fakluteta, ili samo Lidla, ali moraš okolo. Dragan Kujundžić iz Gabela Polja kaže da je životu uz granicu otežan.

Gabeljani već mjesecima moraju na Doljane.

"Neki imaju propusnice, neki nemaju pa trebaju 13-14 kilometara obići da dođu na istu točku, na kojoj bi bili prešavši samo par metara", kaže Kujundžić. Ističe da su nekada zakoni, pravila i propisi bili po logici, dok je danas logika izuzeta. Tako, ako nisi među par stotina mještana s propusnicom u Hrvatsku moraš okolo, 13-14 kilometara zbog par metara, a sve zbog neotvaranja granice.

Isto potvrđuje još jedan mještanin - Branko Boras. Kaže da su bile i jučer neke informacije da bi se prijelaz mogao otvoriti i opet ništa. Kaže da je u Gabela Polju 1200 stanovnika, a polovina ima propusnice, svi ostali moraju okolo. Do škole im je kilometar i dvjesto metara, ali moraš okolo - 13 kilometara.

"Što ću vam reći, rođen sam ovdje, imam kuma preko granice, ne mogu na kavu. Većina nas radi u Metkoviću, gravitiramo Metkoviću, zelen prodajemo dolje, sve nam je dolje. Žalosno je to reći, ali da je ovdje neki drugi narod možda bi se davno to otvorilo", zaključuje Boras.