Hrvatska Tišina sve tiša: Izumiru sela, nema djece, škole, trgovine

Hrvatska Tišina

Protekla su točno dva desetljeća od organiziranog prvog susreta posavskih povratnika župe Hrvatska Tišina. Nekada su to bila bogata posavska sela s nekoliko tisuća Hrvata. Danas s tek nekoliko stotina povratnika djeluju pusto i tužno, a takva zapravo i jesu. Uz Hrvatsku, smještena je i Srpska Tišina, piše Večernji list BiH.

Umorili se od apela

Dva mjesta tik jedno uz drugo, dvije strane, dvije sudbine, dvije istine. Ona hrvatska nekako je sve tiša, no povratnici se ipak nisu umorili od ustrajnih i redovitih susreta kroz koje upućuju apele prema domaćoj i međunarodnoj javnosti: "U teškoj smo situaciji koja vodi prema izumiranju naših sela jer smo u trećoj životnoj dobi i sve nas je manje". To je potvrdio i jubilarni, 20. susret posavskih povratnika održan u prostorima nekadašnje obnovljene škole u Gornjem Hasiću, a danas, kako nema djece, to je zapravo njihov Dom kulture. Susretu su se odazvali, uz svake godine sve manji broj povratnika, i dužnosnici koji su pokazali razumijevanje i želju za pomoći: župnik fra Stjepan Živković, Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, Davor Čordaš, ministar u Vladi RS-a, Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Posavske županije, načelnik općine Šamac Đorđe Milićević te zamjenik direktora Republičkog tajništva za raseljene u RS-u Dragan Juričević. Povratnici su još jednom iznijeli goleme probleme s kojima se susreću kroz svakodnevni život. Široka je njihova lepeza - od nezavršene obnove, infrastrukturnih zahvata, nedostajućih projekata kojima bi se vratile mlade obitelji...

Ovdje se ne čuje dječji smijeh, nitko i ne progovara o projektima iz poljoprivrede koji nikako da nađu put od Sarajeva do Gornjeg i Donjeg Hasića, Novog Sela, Tursunovca i Hrvatske Tišine, poručuju posavski povratnici. Ipak, ovih dana te su probleme stavili postrani jer s porastom nesnosnih vrućina u Posavini sve ih više zabrinjava širenje odlagališta otpada između Gornjeg i Donjeg Hasića (općina Šamac u RS-u) koji se sve više približava njihovim kućama.

- Nekontrolirano širenje deponija prijetnja je i opasnost za naše zdravlje i predstavlja pravu ekološku bombu. Na općinsko odlagalište otpad su počeli dovoziti i iz susjedne Modriče - tvrde povratnici. Unatoč tomu, ističu dobru suradnju s općinskim načelnikom, a ovaj problem očito prelazi mogućnosti rješavanja lokalne zajednice. Načelnik Šamca Đorđe Milićević kazao je kako su problem mjerodavne službe počele rješavati te ističe da su u 2019. proračunom predvidjeli 32.000 KM za pojedinačne probleme povratnika, kao i za sufinanciranje projekata.

Ohrabruje povratkom, ali...

Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, ponovno je otvoreno kazao kako su na tome posavskom području povratnici ostavljeni od međunarodnih donatora. Čak i institucije u FBiH koje se bave povratkom svoj dolazak u povratnička mjesta, kaže Jerković, svedu na obnovu tek nekoliko kuća. Predsjednik MZ-a Donji Hasić Luka Mikić ohrabruje svojim primjerom povratka u selo, ali i sam jasno kaže: - Što ja ovdje imam ponuditi svome sinu koji odrasta u mjestu starih osoba, bez škole, ambulante i trgovine?

Zastupnik u Vijeću naroda RS-a iz hrvatskog naroda Đuro Ivanović smatra da se upravo ovakvim susretima javnost i cijela zajednica upozoravaju na povratničke teme.