HRVATSKA POSTAJE GRANICA EU Mogle bi nas dočekati gužve kao na slovenskoj granici, prijevoznici rješenje vide u novim prijelazima

Hrvatska EU granica
Ilustracija

Susjedna Hrvatska očekuje završne odluke prema kojima bi od prvog siječnja, paralelno s ulaskom u eurozonu, postala i dio schengenskog prostora. Ulaskom u Schengen hrvatska granica će postati vanjska granica Unije. Što će to značiti za BiH?

Ulaskom u Schengenski prostor hrvatska granična policija postat će odgovorna za čuvanje granice Europske unije. Očekuje se tako da će praksa kontrole na graničnim prijelazima s prvim susjedima biti pooštrene. U Vanjskotrgovinskoj komori podsjećaju da su od 30 graničnih prijelaza za međunarodni teretni transport samo dva prijelaza na kojima se može vršiti uvoz svih vrsta roba i da bi od početka sljedeće godine zbog oštrijih kontrola mogli biti dodatno opterećeni, Akta.

Ulaskom Hrvatske u Schengen mi očekujemo određene pojačane kontrole iako nas uvjeravaju da u tom kontekstu neće doći do nikakvih novih procedura ali dovoljno vam je to da vi raspolažete s 2 granična prelaza . Pri tom ne smijemo zaboraviti činjenicu da BiH 72% svojih roba izvozi na tržište EU a prva tranzitna zemlja je Hrvatska.

"Očekuju da će im nakon službene potvrde o ulasku u šengenski prostor nadležne institucije iz Hrvatske prenijeti svoja iskustva koja imaju s postojećom granicom Schengen  zone u Sloveniji. A iskustva prijevoznika su – čekanja i detaljne kontrole", kaže Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTK BiH.

Mi smo očevici da na graničnim prelazima BiH su zaista ogromne gužve se događale proteklih 10 godina, a sada ulaskom Hrvatske u Schengen sve te gužve koje su se dešavale na granici sa Slovenijom prelaze na granicu sa BiH i Hrvtaskom. Hrvatska će ulaskom u Schengen prevoznicima raditi jedan veoma detaljan pregled koji je po obvezama da to radi gdje će doći do još većih gužvi nego što jesu. 

Nikola Grbić, Udruga prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS kaže: "Mogući problemi mogli bi se riještiti otvaranjem dodatnih prijelaza koji imaju potpunu kontrolu roba ili osposobljavanjem jednog od postojećih gdje bi fitosanitarne inspekcije radile 24 sata dnevno.

"Što se tiče određenih nekih drugih prelaza gdje bi se možda mogle uvoziti i izvoziti robe koje zahtijevaju fitosanitarne ili druge preglede to je isključivo stvar dvije zemlje BiH i Hrvatske i unutar toga međunarodnog ugovora mora se točno definirati koji je to granični prijelaz od kada na tom rpelazu je moguće da se vrši promet takvih vrsta roba . Postoje posebna povjerenstva u BiH koje surađuju sa sličnim tijelom u Hrvatskoj i sami zahtjevi treba da budu upućeni prema toj komsiji", kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH.

U sigurnosnom smislu ulazak susjedne zemlje u Schengen zonu doprinijet će većem stupnju zaštite vanjskih granica schengenskog prostora, a time i naše zajedničke granice, priopćili su iz Granične policije BiH.

"Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Schengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kritetrija a tiime i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala", rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

I građane očekuju novine prilikom ulaska u Schengen zonuod sljedeće godine. ETIAS sustav trebao je biti paralelno uspostavljen s ulaskom Hrvatske u Schengen, ali je njegova primjena odgođena do studenog 2023. godine.