Hrvatima treći entitet više nije u BiH, Srbe sloga ne spašava, a niti Bošnjake zeleni minderpolis

Hrvatima treći entitet više nije u BiH, Srbe sloga ne spašava, a niti Bošnjake zeleni minderpolis
...odlučilo potražiti u Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Francuskoj, SAD, zemljama Skandinavije...

To je samo dio do sada obrađenih podataka iz dokumenta Unije „Podrška Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma i evidentiranje najugroženijih porodica u BiH". Izvori informacija nisu bh. vlasti, već mjesne zajednice i povratnička udruženja koja imaju precizne podatke.

Paradoks grada

Među iseljenicima je najviše povratnika koji u mjestu povratka nisu imali uvjete za život pa se raseljavanje nastavlja. Iz BiH odlaze kompletne obitelji, ali i sve više mladih svoju domovinu napušta zauvijek, jer mogućnosti koje im se u BiH ne nude nalaze u uređenim državama.

Dođu oni katkad u zavičaj i kad vide da je stanje sve gore, većina poželi da se što prije vrati tamo gdje su pobjegli. A ko ne bi pobjegao, pogotovo iz Livna, jednog od predratnih najživahnijih i najnaseljenijih gradova, kada se već mjesecima i godinama zna desiti da usred dana ne sretnete na glavnom trgu nikoga osim pokojeg psa lutalice?

Tko ne bi napustio grad u kojem je sve manje stanovnika, a sve više činovnika. Malo im je i zgrada županijske vlade pa su, uz dosadašnje privatne prostore, iznajmili i prostore "Livnoputeva" da mogu smjestiti svu rodbinu i stranačke podobnike da rade, dok teče novac iz zaduživačkog proračuna.

Naš list u više navrata je pisao o ovim problemima te o tome kako iz Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Glamoča... odlaze kompletne porodice, a u Grahovo, najsablasniji grad u BiH, neće ni nevjeste Albanke, premda je općina obećavala i poticaje mladoženjama.
Ni škole...

A i kako bi iko došao u mjesto gdje nema ni prave škole, ni ambulante, ni banke, ni pošte, ni trgovine? Taman kad su, zahvaljujući bratstvojedinstvujućoj HDZ-SNSD-SDA koaliciji, postali "svoji na svome", brojni "nacionalno osviješteni" Hrvati, Srbi i Bošnjaci zaključili su da im je gore u "demokraciji" nego u vrijeme komunizma, pa spas traže u emigraciji. Posebno to čine donedavno nadobudni "hercegbosanci".

Za mnoge "treći entitet" više nije u BiH. Na Zapadu je. I još zapadnije. Više ni "Srbina sloga ne spašava", niti Bošnjake zeleni minderpolis, izuzev vlastodržećih i vlastoljubećih, kojih je sve više, a naroda sve manje.

Dnevni Avaz