Hrvati u Domu naroda oborili zakon koji je štetan po županije

Dom naroda Federacije BiH koji su predvodili hrvatski zastupnici iz dva HDZ-a i Demokratske narodne zajednice, ali nažalost bez HSP-ova zastupnika Josipa Perića, oborio je zajedno s više srpskih i nekoliko bošnjačkih kolega sporni zakon o cestama Federacije što je silno naljutilo nelegalnog resornog ministra prometa i veza FBiH Envera Bijedića koji je za parlamentarnom govornicom bijesno poručio HDZ-ovcima da ruše Federaciju BiH, piše vecernji.ba.

Skinuti s dnevnog reda

Naime, hrvatski zastupnici jučer su najprije zatražili da se Zakon, koji je nelegalna platformaška Vlada usvojila jednoglasno i koji predviđa ukidanje nacionalne ravnopravnosti u tijelima Uprava za ceste, kao i nadležnosti županija, a što su podržali i navodni ministri iz HSP-a i Boljitka, skine s dnevnoga reda. Takvo što u prvome krugu glasovanja protiv uvrštavanja u dnevni red glasovali su hrvatski zastupnici, među kojima je bio i Perić iz HSP-a, no kada je došlo do glasovanja o spornom zakonu koji su podanički prihvatile njegove kolege koji sjede u platformaškoj Vladi, onda je i on digao ruku za zakon koji poništava interese županija i konstitutivnih naroda. Kada je Bijedić vidio rezultate glasovanja, bijesan je poručio kako HDZ-ovci, a naročito voditelj Kluba Radoje Vidović rade na uništenju Federacije BiH, navodne Vlade ... Vidović je pak u izjavi za Večernjak poručio kako mu je razumljivo razmišljanje nelegalne federalne Vlade prema kojoj ne bi trebali uopće postojati konstitutivni narodi niti poštovati njihova prava i ovlasti županija što je potvrdila i u nacrtu zakona koji je po hitnoj proceduri proguran kroz federalni Parlament. Sada, pak, ovaj zakon ide na generalni remont i u redovitu proceduru, a ne kako su to nelegalni predstavnici vlasti u Federaciji BiH osmislili.

Podobni kadrovi

Ovaj zakon je očigledno skrojen samo za podobne članove platformaških stranaka kako bi mogli bez ikakvih kriterija popuniti mjesta u ovim tijelima pod nadzorom Federacije BiH. Naime, proceduru u Vladi u kojoj se nalaze i ‘hrvatski platformaši' HSP i Boljitak prošao je prijedlog prema kojemu je smanjen broj članova odbora te više uopće nije važna nacionalna zastupljenost. Jednako tako, županije imaju sastavni dio nadležnosti oko cesta, a prema novome se brišu.