Hrvati u BiH očekuju da im Zagreb pomogne oko Ustava

ustav bih

Upravo kada počinje "drugi val" američko-europske diplomatske ofenzive za nastavak butmirskog procesa, u utorak u Sarajevo stiže hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Kod Hrvata u BiH vežu se velika očekivanja uz poruke premijerke i predstavljaju signal jasne potpore za budućnost najmalobrojnijeg naroda ili pak potpunom okretanju leđa.

Rješenja predložena u Butmiru su katastrofalno loša jer bi politički pokopala Hrvate, učvrstila bi podjelu zemlje na dva entiteta i ojačala bošnjačku dominaciju u FBiH i srpsku u RS-u. U tim okolnostima Hrvati u BiH bi dramatično izgubili utjecaj na sva zbivanja u ovoj državi što bi se ekstremno negativno odrazilo i na položaj Hrvatske kojoj je BiH prvi partner u svim oblastima. Nestanak Hrvata iz BiH nije teška ocjena kada se imaju na umu ustavni prijedlozi koji bi zasigurno doveli i do daljeg žestokog konfrontiranja Banje Luke i Sarajeva u kojoj bi Hrvati bili jedini gubitnici.

Predsjednica Kosor će o tome odvojeno razgovarati s predsjednicima dva HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem koji zastupaju Hrvate u pregovorima o Ustavu. - Očekujem vrlo jasno stajalište i potporu hrvatske Vlade o našim prijedlozima o preustroju BiH. Smatramo da je potrebno provesti cjelovitu ustavnu reformu bez koje Hrvati teško mogu ostvariti jednakopravnost, rekao je Čović danas za Večernjak.

Dodao je da će preko zastupnika HDZ-a u Hrvatskome saboru izabranih u dijaspori inicirati prihvaćanje deklaracije o ustavnim promjenama i položaju Hrvata u BiH. Nema sumnje da će važne riječi o lošem položaju Hrvata, a napose pokušaju "da nas žive zakopaju" kroz butmirski proces premijerka Kosor čuti od kardinala Vinka Puljića koji je još ranije pozivao vlasti u Zagrebu da se ne srame svojih sunarodnjaka.

Važna karika oko pozicije Hrvata u BiH je i njihovo jedinstvo. Premijerka će u Sarajevu u iznimno "nabrijanom" danu imati susrete s kolegom Nikolom Špirićem, predsjednikom HKD-a Napredak Franjom Topićem, čelnikom SDA Sulejmanom Tihićem i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

vecernji list