Hrvati pobjeglice su krivi što nema općine Ravne Brčko

Formiranju distrikta pridonijeli su oni koji su krojili Daytonski sporazum kao i arbitražnu odluku za Brčko. Mada, da su htjeli tadašnji predstavnici Hrvata, mogli su oni distrikt napraviti kao kondominium s tri općine, ali nisu ni razmišljali o tome. Ako su Srbi mogli ustrajati na očuvanju Republike Srpske a Hrvati morali odustati od Herceg Bosne, mogli su onda barem neke sitnice tražiti za svoj narod zbog takovog glupog ustupka na uštrb nekakvog mira. Oni su čini se te neke sitnice tražili za sebe osobno.

 

Mogli su napraviti multietnički grad Brčko i tri nacionalne općine. Mislim da bi svi bili tako zadovoljniji i da bi se proračun poštenije dijelio. Izgovor za formiranje jedinstvene uprave je radi smanjenja administracije. Ajde molim te!!! Sadašnja administracija je veća nego što je bila u prijašnje tri općine zajedno!

Velike zasluge za nestanak oćine Ravne Brčko su i na Hrvatima pobjeglicama u inozemstvo! Svi se oni pravdaju kako su morali pobjeći pred naletom okupatora. Sada se pravdaju da se ne mogu vratiti jer nemaju uvjete za održivi povratak i jer su im se djeca tamo asimilirala. Tko je meni "održao" ostanak, tko mi je našao posao? Moglo bi se i moje djete asimilirati u Beču. Može se i njegovo djete ponovno asimilirati u Posavini.

Moglo je, ali nije i sada imamo što imamo! Glupo je sada zagovarati nekakva odcijepljenja ili neznam kakve radikalne rezove. Ako netko ipak smatra da to treba činiti, neka slobodno izvoli, ali ja neću sudjelovati u tome. U tom slučaju za promjenu idem ja malo u Beč da se asimiliram i da odatle branim Posavinu a oni iz Beča neka sada brane povijesne hrvatske prostore u Posavini!

Jel to netko očekuje da mu glupavih 10.000 Hrvata koji trenutno žive u distriktu izbori veći postotak zastupnika u parlamentu? Pa ima nas jedva 10 posto od ukupnog broja stanovnika. Dobro je i ovo što smo izborili. Lijepo je sjediti na zapadu ili diljem svijeta, chatati s nama u zavičaju i kukati nam kako je "teško danas i u Austriji i Njemačkoj. Nema se više ni ovdje kao nekada. Jedva zaradim i 4.000 eura mjesečno. muke su to služiti Švabi. Rado bih se vratio ali kako. ne znaš ti kako je to...." i očekivati da se ja još i sažalim nad vama. Da kažem "joooj jadni moji sunarodnjaci tamo u Austriji kako se pate. Lijepih mojih 400 eura koje zaradim. Vidiš kako je meni lijepo ovdje." Još treba da mi nabijete osjećaj krivice što sam ja u zavičaju a vi niste!? Ma biiiiiži tam! Obnovili smo vam kuće, obnovili smo vam škole, obnovili smo vam crkve, izgradili smo vam infrastrukturu, što još želite? Da vam i travu kosimo po dvorištu dok ste vi vani? Da vam bravce uzgajamo? Vratite se lijepo kući, školujte se i tražite posao ovdje pa da onda zajedno tražimo nešto bolje za Hrvate. Do tada budite sretni što uopći imate i ovo što imate!

Ne-dijasporac/posavski-obzor.info