HRS: Smjena ministara HDZ1990 - trgovina na račun poreskih obveznika

HNŽ, delegati, HNŽ, proračun, Vlada HNŽ, formiranje vlasti, Vlada HNŽ, HDZ 1990, Vlada HNŽ, HNŽ, vlast, dogovor, Vlada HNŽ, platformaši, Vlada HNŽ, HNŽ, Vlada HNŽ, HNŽ, vlast, HRS, HNŽ, priopćenje, HNŽ, df bih, Vlada HNŽ, pripravnici, radni staž , Vlada HNŽ, javni poziv, HNŽ, studenti, popis, HNŽ, stipendija, stipendije, Vlada HNŽ, pripravnici, posao, braniteljske udruge, HNŽ, Vlada HNŽ

Smjena je nastupila iz isključivo političkih i stranačkih razloga, nipošto zbog eventualnog boljeg budućeg rada Vlade. Ono što je sramotno i pogubno je način trgovine sa bošnjačkim političkim strankama i preuzimanje osnivačkih prava RMC "Dr. Safet Mujić" (oko 6 milijuna maraka duga) u istočnom Mostaru i općoj bolnici u Konjicu (12 milijuna duga), što je bila cijena bošnjačkih ruku u Skupštini.
Vodeća stranka Hrvata u HNŽ, HDZ BiH, ima politički legitimitet većinskog odlučivanja u ime Hrvata u HNŽ, ali nema legitimitet ponašanja kao da je HNŽ njihovo privatno vlasništvo, braneći hrvatske interese preuzimanjem duga bošnjačkih institucija. Hoće li se dogoditi i preuzimanje osnivačkih prava u bolnicama u Srednjoj Bosni? Dakle ništa drugo nego trgovina foteljama koja će nas skupo koštati. Kao da ne postoji sutra, nego je bitan samo postojeći mandat i da se iscrpi sve što se može iz budžeta županije, naravno, za stranačke potrebe. Ipak je izborna godina.
Predstavnici bošnjačkih stranaka, počevši od SDA, SBB-a, SzBiH, pa do SDP-a, digoše obje ruke za ovakav razvoj situacije, a netom nakon toga otiđoše pripremati tribinu o ugroženosti i „Stanju i perspektivama Bošnjaka u Mostaru", zajedno sa vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca u studentskom hotelu Mostar. Svi ste pozvani 17.06.

Jednako tako, niti HDZ1990 ne treba glumiti neku žrtvu. Zar nisu oni sami raskinuli koaliciju sa HDZ-om BiH za sve razine, na Središnjem odboru u Tomislavgradu u prosincu 2013.? Ova stranka je jedva dočekala 2011. godine, unatoč lošem izbornom rezultatu, ući u vladu HNŽ i tobože „odgovorno djelovati za svoje birače", što je u praksi značilo dizanje ruku za sve ono što naloži HDZ BiH. Počevši od Proračuna i Programa rada vlade koji nisu tretirali nijedan strateški razvojni projekt, nego se kupovao socijalni mir, pa do komercijalnog kredita u iznosu od 14 mln KM (u roku od sedam godina otplate vratiti će se uz ovaj iznos i 4 mln kamata). Ministri iz HDZ-a 1990 za sve digoše ruke, ne zajedno sa HDZ-om BiH, nego prije HDZ-a BiH.
Treba li podsjećati na sramotno glasovanje u Domu Naroda FBiH vezano za protuustavne izmjene Zakona o proračunima. Izaslanici HDZ 1990 u Domu naroda Luka Faletar i Mićko Bandur, zajedno sa kolegama iz HDZ-a BiH, u Mostaru «instaliraše» dogradonačelnika, unatoč činjenici da su bili upoznati sa protuustavnom prirodom ovih izmjena Zakona o proračunima. Umjesto da glume žrtve teorija zavjera, neka u HDZ-u 1990 preuzmu odgovornost svojih katastrofalnih političkih poteza.

Ovakav razvoj situacije u HNŽ može malo koga iznenaditi, jer smo navikli da je politika isključivo borba za vlast i beneficije. Došlo je vrijeme da se stane u kraj takvom vidu političkog djelovanja, jer cijena koju narod plaća prelazi granice podnošljivosti. HRS se zalaže za politiku kojoj nije cilj vladati, nego mijenjati društvo na bolje, a to ćemo dokazati i pokazati. Ovim putem se „zahvaljujemo" političkim akterima u HNŽ što su nam raskrčili ogroman politički prostor za djelovanje i politički uspjeh.
HRS