HR HB je nastala na prijedlog međunarodne zajednice

vladimir šoljić

Jedan od govornika na svečanoj akademiji povodom 26. obljetnice osnutka Hrvatske republike Herceg Bosne (HR HB) bio je predsjednik Glavnog Vijeća HZ HB Vlado Šoljić. On je istaknuo da je HR HB nastala na prijedlog međunarodne zajednice, a da je taj datum veliki povijesni događaj za Hrvate u BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

„Uspostavom Herceg-Bosne mi smo pokazali, sebi i drugima, da smo narod sposoban samoorganizirati se i braniti te organizirati život u svim segmentima. HR HB je nastala na prijedlog međunarodne zajednice na osnovi prijedloga uređenja BiH kao unije tri republike, sve druge priče o razlozima njenog osnutka zlonamjerne su manipulacije“, rekao je Šoljić.

On ističe da su Hrvati ovaj prijedlog, kao i sve druge, prihvatili jer su u njemu vidjeli model za ostvarivanjem jednakopravnosti s druga dva naroda u BiH.

-Ovo znaju i oni koji nas neprestano, od ratnih vremena, sotoniziraju; HR HB pa i hrvatski narod u Bih u cjelini. Oni to rade kako bi nas obeshrabrili u borbi za jednakopravnost – rekao je Šoljić.

Predsjednik GV HZ HB upitao je one koji osporavaju Herceg Bosnu bi li bez postojanja HR HB došlo do raspisivanja referenduma i proglašenja neovisnosti BiH; kakav bi bio tijek rata da Hrvati nisu spriječili okruženje i blokadu Mostara, kao što je bio slučaj sa Sarajevom; koja je vojska (HVO; ARBiH; VRS) učinila najmanje zločina?

„Ne očekujemo od onih koji to rade da će prestati. Realizatori ove propagande služili su se raznim prijetnjama hrvatskom narodu kao malobrojnijem, sa svih razina. Najbanalniji od svih je slučaj u Gornjem Vakufu/Uskoplju. Kakva bi reakcija bila da je netko od Hrvata ispisao bošnjačke parole i za to optužio Bošnjake“, rekao je Šoljić dodajući da nije bilo reakcije ni bh. ni međunarodnih institucija, kao ni novinarskih udruga „čiji je jedan član autor ovih sumnjivih rabota“.

Šoljić je izjavio da hrvatsku politički predstavnici trebaju žustrije reagirati na gore opisane radnje kako te izrazio uvjerenje da će nova vlast, za čije neformiranje nisu odgovorni Hrvati, naći načina za izlazak iz labirinta u kojem se našla BiH./HMS/