HODAJUĆI KALENDAR Ovaj Hercegovac spaja bilo koji datum s danom u prošlosti ili budućnosti

Dušan Džodžo
Z. Lojpur

Trebinjca Dušana Džodžu, datumi ne podsjećaju na velike povijesne događaje, rođendane ili dogovorene sastanke. Podsjećaju ga na dane u tjednu. Posjeduje neobičan dar, medicinski fenomen, vrlinu za koju ne postoji objašnjenje. Složenim algoritmom u glavi, on “ispred očiju” vidi tjedni pregled i na osnovu toga određuje koji je dan bio, ili će biti, bilo koji datum u prošlosti, ili budućnosti. I ne griješi.

“Za sve to treba imati viziju, sliku dana u stjednu i na postavljeno pitanje treba imati pregled godina, mjeseci u godini i dana“, uvodi nas Dušan u svoju neobičnu priču.

Kada je otkrio svoj talent, u tijeku srednje škole, tehnika nije bila na razini kao danas, tako da ni u hercegovačkom kršovitom, tada selu, danas prigradskom naselju, nije bilo mogućnosti ni sredstava da usavršava svoju vještinu. A nije ni bilo potrebe.

“Mnogi su me pitali jesam li vježbao. Nisam. Nisam imao konkurenciju da se natječemo. Ispočetka sam mogao pogoditi samo par godina unaprijed i unazad, ali kako sam rastao i sazrijevao, rastao je i moj dar“, ističe Džodžo za hercegovina.info.

Nije bio vrsni matematičar u školi, ali sve ovo nema mnogo veze sa znanošću, kaže. S koncentracijom ima.

“Nije to matematička formula koja se može naučiti. Ne postoji šablon koji bih mogao objasniti drugima“, dodaje Dušan.

Sudjelovao je u brojnim televizijskim emisijama, kaže, a nije se prijavio sam, već su ga prijavili prijatelji, oduševljeni njegovom sposobnošću.

Došao sam u banku u Čapljini i službenica nije mogla pronaći određeni dan pa sam joj ponudio pomoć, kao brzi kalendar“, objašnjava Džodžo.

U medicini ne postoji stručni termin za ovu pojavu i naš sagovornik nije upoznao nikoga sa istim sposobnostima. Njegova vještina je, kaže, zadivila i dr. Vuka Aleksića, specijalistu neurokirurgije, koji je pokušao da izračuna dane i nije uspio.

Bio je sudionik natjecanja  “Superljudi”, ali, iako bez ijedne greške, nije uspio otići dalje od četvrtfinala.

Svoj dar ne ističe i ne nameće sam. Svoju genijalnost posmatra kao nešto urođeno iIi nešto što bi trebali prihvatiti kao dio njegove osobnosti.

Navodi da mu se događalo da ga ljudi na ulici zaustavljaju da im kaže određeni datum. Ispočetka bi svi bili nepovjerljivi, ali poslije provjere, ostali bi bez teksta. Ne da se zbuniti. Na pragu sedmog desetljeća i dalje bez greške pogađa dane i fantastično pamti datume. Nije bez razloga dobio epitet super čovjeka.