Hoće li u BiH biti omogućeno pretjecanje preko pune linije?

Hoće li u BiH biti omogućeno pretjecanje preko pune linije?
Ilustracija

Pretjecanje pojedinih vrsta vozila koja ne mogu razviti veće brzine, poput na primjer traktora, u BiH bi trebalo biti dozvoljeno i preko pune linije, pišu Nezavisne novine.

Stručnjaci kažu da su predviđene izmjene zakona korisne, ali pod određenim uvjetima, u smislu da se, recimo, takva vozila ne pretječu na nepreglednim dionicama, što bi ugrozilo sigurnost prometa.

Budu li ove izmjene prihvaćene, osim traktora, moći ćemo pretjecati odnosno obilaziti bicikle, radne mašine, motokultivatore i zaprežna vozila na mjestu gde je to zabranjeno prometnm signalizacijom, odnosno na način da se prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije.

"Pri tom će se moći koristiti prometna traka namijenjena za kretanje vozila iz suprotnog smjera, ali samo ako se time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za sigurno pretjecanje odnosno obilaženje", navodi se u predviđenim izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH.

Komentirajući ove izmjene, Ševal Kovačević, inženjer prometa i ovlašteni sudski vještak za promet BiH, ističe da ih podržava.

"Opravdano je dozvoliti pretjecati vozila poput motokultivatora i preko neisprekidane linije. Jer, ako se brzinom od 10 km/h kreće poljoprivredna mašina, a vi ste na magistralnom putu, nema smisla da vam se zabrani da je obilazite ili pretičete. Ne treba kažnjavati takvo pretjecanje, ali treba ostaviti zabranu u slučajevima kada postoji izravna opasnost po sudionike u prometu", ocjenjuje Kovačević u izjavi za Nezavisne novine.

On dodaje da je davno upozoravao kako treba dozvoliti obilaženje ovakvih vozila.

"Pazite, ako preko neisprekidane linije ne možete pretjecatitakva vozila, onda se stvara kolona i onda vi kasnije ne pretječete samo traktor, već deset vozila", pojasnio je Kovačević za Nezavisne.