Hoće li Sarajevo danas dobiti gradonačelnicu?

Benjamina Karić
Benjamina Karić

U nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva, prekinute 26. ožujka, vijećnici bi se trebali izjasniti o kandidaturi Benjamine Karić, prijedloga SDP-a BiH, a time i Trojke, za poziciju gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Prethodno je propao pokušaj izbora Bogića Bogićevića na tu funkciju. Kandidati za zamjenika gradonačelnice ostaju Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

SDP, Naša stranka i Narod i Pravda objavili su kako su u Gradskom vijeću Sarajeva osigurali potpise 15 vijećnika koji će podržati izbor nove gradonačelnice i njenih zamjenika, prenosi BHRT. Podsjećamo, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, prekinuta je 24. ožujka zbog sumnjivog glasanja i jer nije bilo kvoruma.

Unutar dotadašnje Četvorke, koju su činili Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP) i Narodni europski savez (NES), došlo je do raskola. Ibrahim Hadžibajrić iz NES-a napustio je koaliciju, a Četvorka je postala Trojka.
Lider NiP-a Elmedin Konaković podnio je protiv Hadžibajrića i aktualnog gradonačelnika Abudulaha Skake kaznene prijave zbog, kako je kazao, pritisaka koji su vršeni na gradske vijećnike.

Vijećnici su 26. ožujka u ponovljenom glasanju izabrali Bogićevića na poziciju gradonačelnika, mada je on prethodno neopozivo povukao kandidaturu. Bogićević je nakon toga otvorenim pismom glasanje ocijenio bespredmetnim i suvišnim, potpuno otklonivši mogućnost da prihvati funkciju.

Tko je Benjamina Karić?

Kandidatkinja SDP-a BiH za gradonačelnicu Sarajeva doc.dr. Benjamina Karić rođena je 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine i potpredsjednica stranke. Usporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih znanosti u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prijevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

“Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz obitelji koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže”, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Njena kandidatura pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti, naveli su iz te stranke.

“Uvjereni smo da će Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata”, navodi se u priopćenju.