Hoće li NSRS po prvi put raspustiti skupštinu male hercegovačke općine?

Bileća
Hercegovina.info

Zastupnici oporbenih stranaka u skupštini općine Bileća, SNSD, SP, SNS i SRS dr „Vojislav Šešelj“, obratili su se Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS 28.10. 2021. godine, kojim obavještavaju Ministarstvo da se Skupština općine Bileća ne održava redovno u skladu sa statutom općine i Poslovnikom o radu SO. Razlog navode, da je prošlo više od tri mjeseca kako Skupština nije zasjedala i održavala svoje redovne sjednice. Na osnovu navedenog zahtjeva Vlada RS utvrdila je da je posljednja sjednica Skupštine općine Bileća bila zakazana za 22.7.2021. godine i da je ista prekinuta na 3. točki dnevnog reda .

Nakon više od tri mjeseca danas su se sastali zastupnici Skupštine općine Bileća. Predstavnici bilećke oporbe nisu prisustvovali sjednici lokalnog parlamenta, a jedini zastupnik bio je Dražen Dunđer, koji više nije član skupštinske većine. On kao i ostatak oporbe kaže da je ova sjednica sazvana nezakonito.

"Ovdje je sve urađeno mimo zakona. Nikakvog zakonskog uporišta nema za bilo kakvo održavanje sjednice. Svi rokovi su prekoračeni. Ja se iskreno nadam da će Vlada RS donijeti odluku u skladu sa zakonom, da će doći do raspuštanja skupštine i do novih izbora u Bileći“, istaknuo je za Hercegovina.info Dražen Dunđer, zastupnik SRS „Vojislav Šešelj“.

Načelnik općine Bileća Veselin Vujović smatra da je sve urađeno po zakonu, a kada je u pitanju raspuštanje lokalnog parlamenta smatra da je to nepotrebno.

"Mislim da nije u interesu Narodne skupštine RS, a ni građana općine Bileća, da se maltretira s novim izborima. Troškovi općine bi bili još veći i mislim da neće doći do toga. Što se tiče zastupnika, normalno da se nitko ne boji provjere svog mandata na novim izborima, ukoliko do toga dođe. Sadašnja oporba koja je prije dvije godine bila na vlasti nije održavala sjednice po šest mjeseci, pa nije bila raspuštana. Ne vidim razlog zašto bi sada do toga došlo“, rekao je Veselin Vujović, načelnik općine Bileća.

Podsjećamo, Vlada RS je 2019. godine predložila Narodnoj skupštini da raspusti skupštine općina u Tesliću i Rudom, ali skupštinska većina u NSRS to nije učinila. Hoće li doći do raspuštanja parlamenta u ovoj maloj hercegovačkoj općini ostaje za vidjeti na sljedećoj sjednici  Narodne skupštine RS.