Hoće li HDZ u HNŽ-u u vlast i sa DF-om?

Tomo Martinović HNŽ

Ključno političko pitanje u HNŽ-u je hoće li HDZ u HNŽ-u praviti vlast bez SDA, tj. s osmorkom, s kojom u paketu ide i DF.

Upitan je li moguće da HNŽ dobije vlast bez SDA Džafer Alić (SDA BiH) prije današnje sjednice Skupštine kazao je da je sve moguće.

“Vlast je dio nekog programa, vlast se uspostavlja u skladu s programom koji određene stranke koje su dobile povjerenje građana uspostave, te približe stavove. Naravno, dio je i neizbježne matematike, koja se računa ovako ili onako, tako da mislim da će se u ovom postnovogodišnjem dijelu dogoditi neki iskoraci u tom dijelu pregovaranja i dogovaranja”, kazao je on. Pozvao je na strpljivost, 'da se u miru dogovore programi i izvuče što kvalitetniji saziv Vlade HNŽ'.

“Hoće li ona biti odraz programa ili matematike vidjet ćemo”, kazao je Alić.

Na pitanje vide li DF kao potencijalnog partnera u HNŽ-u Tomislav Martinović (HDZ BiH) istaknuo je da se o tome dovoljno razgovaralo do sada. "Mi smo jasno rekli da je HDZ-u DF neprihvatljiv kao koalicijski partner. Ono što ja mogu reći i nadopuniti što je kolega Alić rekao jest da ćemo mi od sredine ovog mjeseca puno intenzivnije krenuti u razgovore i te razgovore početkom drugom mjeseca polako privoditi kraju jer nema razloga ni potrebe da i mi ostanemo u nekom razgovoru i čekamo predugo na implementaciju izbornih rezultata", kazao je Martinović. 

Teorijski HDZ tvrdi da neće u vlast s DF-om, no praktično im njihova ruka dobro dođe, te ih je DF već lijepo pogurao za federalni Parlament.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.