HOĆE LI FRANCUZI NASTAVITI RAVNO ILI IDU DESNO Danas biraju Macrona ili Le Pen

HOĆE LI FRANCUZI NASTAVITI RAVNO ILI IDU DESNO Danas biraju Macrona ili Le Pen

Francuzi su u nedjelju počeli glasati na izborima koji će odlučiti hoće li proeuropski centristički predsjednik Emmanuel Macron zadržati svoj posao ili će ga smijeniti krajnje desna euroskeptična Marine Le Pen što bi izazvalo politički potres.

U drugom krugu, nakon žestoke i polarizirajuće predizborne kampanje, Macron je favorit u utrci za novi petogodišnji predsjednički mandat, prenosi Hina.

Istraživanja javnog mnijenja posljednjih dana dala su Macronu solidno i blago rastuće vodstvo od 10-ak posto jer analitičari kažu da je Le Pen - unatoč naporima da ublaži svoj imidž i ublaži neke od politika svoje stranke mnogima ostala neprihvatljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni francuski mediji među kojima Le Parisien, konzervativni dnevnici Le Monde i Le Figaro, lijevi Liberation posljednjeg dana prije glasovanja u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbor pozvali su birače da zadrže Macrona u Elizejskoj palači.

Macron i njegovi saveznici isticali su da je snažan odaziv birača ključan kako bi se u Francuskoj izbjegao šok poput onog u Britaniji i SAD-u nakon što su slični rezultati anketa iz 2016. rezultirali brexitom i dolaskom na vlast Donalda Trumpa.

Pobjeda Le Pen u Europi bi bez sumnje izazvala šok.

Lijevo orijentirani čelnici EU, među kojima je i njemački kancelar Olaf Scholz, apeliraju na Francuze da glasaju za Macrona, a ne za njegovu suparnicu.

Ulozi su golemi. Le Pen bi u slučaju izbora postala prva žena na čelu Francuske i prva krajnje desno orijentirana predsjednica te zemlje.