VIDEO  Hoće li BiH ograničiti cijenu kruha?

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Dok u zemljama okruženja donose odluke o ograničavanju cijena kruha, u Bosni i Hercegovini sve je ostalo na razini prijedloga. Hoće li i kada i kod nas doći do ograničenja cijene kruha.

Dok je u susjednoj Srbiji donesena odluka kojom je propisana maksimalna maloprodajna cijena kruha, građani Bosne i Hercegovine sve tanjih novčanika, na tu mjeru i dalje čekaju. Vlada Federacije BiH cijenu kruha je pokušala ograničiti kroz ograničenje marže koja je na snazi do kraja godine, dok se u Republici Srpskoj uzdaju u solidarnost trgovaca.

"Kada je došlo do smanjenja cijena goriva, odnosno energenata i brašna kao što je sad, i jedno i drugo je došlo do smanjenja, cijene pekarskih proizvoda ostale su iste, čak su se pojavili neki s novom cijenom", ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine, donosi BHRT.

Sadržaj se učitava...

Već od ranije poznat je stav pekara da oni ne podržavaju ograničavanje cijena. Rješenje vide u ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice, ili uvođenju diferencirane stope PDV-a. 

"Mi je znamo postaviti i mi ćemo je formirati, a vi kontrolirate maržu. Na kraju krajeva, zna se kako se to lako može regulirati, ukinete PDV na kruhpro i sve regulirate jednim potezom. To je prijeko potrebno, to je jedna neminovnost koja će kad-tad morati stupiti na snagu", kaže vlasnik lanca pekara Njegoslav Zagorac.

Ideja o ukidanju PDV-a na hljeb primamljiva je i građanima. 

Ograničavanje cijene, ukidanje, diferencirana stopa PDV-a ili bilo koje treće rješenje u praksi je teško provedivo, kažu ekonomisti.

"Mi smo visoko korumpirana zemlja, samo na kruh uvesti diferenciranu stopu značilo bi da bi sve bilo kifle, ne bi bilo kruha. Skloni smo mi malverzacijama. Svaka paušalna odluka samo proizvede štetu, vi možete ograničiti cijenu, kog kruha, mi imamo 350 vrsta kruha, na koji ćete ograničiti, kad se ograniči cijena, prebacit če se na druge", ističe ekonomistica Svetlana Cenić.

Iako cijena kruha za sad miruje, nitko ne može sa sigurnošću garantirati da će tako i ostati. Građani kažu da su svakako na gubitku jer su štruce sve manje.