VIDEO  Hoće itko iz FUCZ ikada odgovarati za slučaj Mostarca Adisa Sarića?

Adis Sarić
Zurnal

Nakon nekoliko godina pravne borbe, bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Adis Sarić dobio je pravosnažnu presudu protiv ove institucije. Prema presudi FUCZ Sariću mora isplatiti više od 50.000 maraka. U razgovoru za N1, Sarić kaže: "Dokazao sam svoje, ali zdravlje mi nitko ne može vratiti".

Drugostupanjski, Županijski sud u Mostaru presudio je da je Federalna uprava civilne zaštite bivšem demineru ove uprave dužna isplatiti odštetu od 55.678 maraka. Nisu ga adekvatno zaštitili opremom, niti obučili za izvođenje poslova, kada je odlukom ove uprave poslan da kao deminer čisti životinjski otpad tijekom poplava 2014. godine. Posao koji je tada obavljao, ugrozio mu je zdravlje. Prema prvostupanjskoj ocjeni vještaka, Adisu Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60 posto.

“Nema te cifre, nema te odštete, nema te satisfakcije da proživimo ono što smo mi proživjeli do sada. Evo i sada i ja i moja supruga smo na birou. Svaki će moj kolega možda reći, da se ne isplati ići do ove razine s pravdom. Bolje ostati zdrav i dočekati mirovinu, ja je nisam dočekao”, kazao je Adis Sarić.

Federalna uprava civilne zaštite, upitana je kada će provesti pravosnažnu presudu.

“Jučer sam ja to stignirao prema pravnom sektoru i financijama. Sada se moramo očitovati da vidimo što dalje. Naravno da ćemo zauzeti stav, ali u ovom trenutku ga nemamo”, kazao je šef odsjeka FUCZ po ovlaštenju Vlade FBiH Enes Memić.

Što se radilo u poplavama 2014.

No vratimo se nekoliko godina unazad, kada je bivši zaposlenik uprave uklanjao mrtve, polužive i zgnječene životinje u poplavama 2014. godine. Sarić naglašava da su pored toga morali čistiti kokošji i kravlji izmet iz staja, a smrad se širio kilometrima od tih mjesta. Sve što bi tog dana pojele Sarićeve kolege i on, odmah bi povratili u masku, svjedočio je pred kamerama N1 ranije Adis Sarić. Upozorava i na sljedeću činjenicu:

Sadržaj se učitava...

“Recimo što se radilo u poplavama 2014. Što je prilično zataškano. Bilo je još slučajeva sa zdravstveno 'stradalim' ljudima, ne kao ja, ali su ljudi zaista 'stradali'. To je tabu tema u FUCZ, ne smije se o tome pričati”.

Drugostupanjski sud odbacio je i iskaz, sada već suspendiranog direktora Federalne uprave CZ Fahrudina Solaka, koji je tvrdio, da njegovi zaposlenici nisu bili izloženi zarazi. Solakov iskaz pobio je vještak infektolog dr. Ednan Drljević, koji je utvrdio da su Sarić i njegove kolege zbog neadekvatne opreme mogli doći u kontakt s anaerobnim bakterijama. Kakvu su zaista opremu tada nosili pripadnici FUCZ pokazuje i izjava šefa odsjeka za obuku, koji ju je usporedio s opremom za krečenje šljiva.

“Ja sam odmah tvrdio poslije iskaza Fahrudina Solaka da je 90 posto njegove priče čista laž i ja sam to i dokazao. Ovo što se tiče njegove plaće, pa svaka čast ovoj državi. Vidim kod svih političara, odvjetnici ih odmah nauče, da imaju presumpciju. To su magične riječi i oni s tom presumpcijom nevinosti mogu primati pod suspenzijom 300 godina plaću, ja ne mogu”, kazao je Sarić.

FUCZ da bude pod ingerencijom FUP-a?

Predsjednik komisije za sigurnost Parlamenta Federacije, Damir Mašić, objašnjava da je vrijeme da FUCZ bude pod ingerencijom MUP-a Federacije odnosno FUP-a, po uzoru na uprave ovog tipa u regiji.

Očigledno da je FUCZ-u i gospodinu Solaku bilo važnije kupovati kvadove, džipove i motore, za ispunjavanje nekih svojih dječačkih snova, u odnosu na ono što je bilo potrebno Civilnoj zaštiti. U principu sudske presude bilo koje vrste se ne komentiraju, a i drugostupanjska presuda je dokazala”, kazao je Mašić.

“Prije petnaestak godina kada je FUCZ nastala odlukom Vlade, kada bi ste ukucali u Google FUCZ, izbacilo bi vam tek dvije ili tri sličice, a danas kad ukucate FUCZ počne vam 'dimiti' telefon”, istaknuo je Sarić.

Bez obzira na sve afere, pa i pravosnažnu presudu, Solak nikada nije smijenjen s čela FUCZ-a, kao ni ostalo rukovodstvo. Ingerencije za to ima samo Vlada FBiH.

Podsjećamo, Solaku se zajedno sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministricom financija, te zapovjednicom Federalnog stožera civilne zaštite Jelkom Milićević, sudi u predmetu 'respiratori'.

FUCZ godišnje potroši milijune proračunskog novca, koji očigledno nije utrošen u kvalitetniju opremu zaposlenika na terenu.

Kvalitetnija maska i zaštitna oprema, spriječila bi da Sarić danas bude invalid. Postavlja se i pitanje, hoće li itko iz FUCZ-a pored isplate nematerijalne štete, koju će platiti opet građani Federacije, ikada odgovarati za slučaj Sarić?