HNŽ Sve više zahtjeva za posvojenje djece, ovo su brojke na godišnjoj razini

Posvajanje djece
Shutterstock

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji bilježi se porast zahtjeva za posvojenjem djece, odgovor je to koji smo dobili iz Ministartsva zdravstva, rada i socijalne skrbi ove županije. Kako su rekli za Hercegovina.info iz ovog ministarstva, u protekloj godini zabilježen je kontinuirani rast.

"Što se tiče prošle, 2023. godine, imamo konstantno povećanje zahtjeva za usvojenjem djece. Na godišnjoj razini može reći da se broj zahtjeva za posvojenjima kreće od 30 do njih 60", kažu iz Ministarstva.

U 2022. godini, na području HNŽ-a 14-ero djece nalazilo se u hraniteljskim obiteljima, a od toga je sedmero bilo u udomiteljskim, a njih sedmero u srodničkim obiteljima. U istoj godini okončano je šest posvojenja. U prošloj godini broj djece u hraniteljskim obiteljima nešto je manji, baš kao i broj posvojenja.

"Na području HNŽ-a imamo devetero djece u hraniteljskim obiteljima, a tijekom prošle godine imali smo tri posvojenja. Traba istaknuti kako je dvoje djece vraćeno u njihove biološke obitelji".

Smanjena je i brojka djece u ustanovi Centra za socijalnu skrb HNŽ-a. U 2022. godini u istoj je bilo 51 dijete, a kako su iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi rekli za Hercegovina.info, u ustanovama socijalne zaštite trenutno se nalazi 40 djece.

Većinom se radi o djeci koja nemaju uvjete za posvojenje. Pretežito jer nije oduzeto roditeljsko pravo roditeljima i Centar ne može započeti proceduru posvojenja ili je dijete je napunilo više od 10 godina i može ići samo na postupak nepotpunog posvojenja s obzirom da postoji ograničenje u obiteljskom zakonu F BiH koji je donesen 2005 godine. Kada je riječ o edukaciji usvojitelja, ona spomenutim zakonom nije predviđena, već je uvedeno samo razdoblje adaptacije djeteta na usvojitelje u trajanju 6 mjeseci.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.