HNŽ Ovo su najbrže rastuće tvrtke u županiji, najveći broj iz Mostara

HNŽ Ovo su najbrže rastuće tvrtke u županiji, najveći broj iz Mostara
Hercegovina.info

Brzorastuće kompanije u top 5 općina s područja Hercegovačko-neretvanske županije u 2019. godini su ostvarile skoro dvije milijarde KM prihoda, podaci su bonitetne agencije LRC.

Nekako prirodno najveći broj brzorastućih kompanija u HNŽ-u dolazi iz Mostara, čak 72. U njima je radilo 6.009 radnika koji su svojim kompanijama donijele prihod od 1,5 milijardi KM i dobit od 196,2 miliona KM. Ove kompanije su bile vrlo uspješne i u izvozu koji je u spomenutoj godini iznosio 137 milijuna KM.

HNŽ je treća županija u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti, navodi se u Strategiji razvoja ove županije za razdoblje 2017-2020. HNŽ doprinosi bruto društvenom proizvodu FBiH s 11 posto. Po ukupnom broju kompanija koje posluju u HNŽ-u dominiraju Mostar, Čapljina i Konjic, pa zbog toga i ne čudi što se u ovim gradovima nalazi najveći broj brzorastućih kompanija. Možda je malo iznenađenje da im se tu „umiješao“ i Čitluk koji je na drugom mjestu ove liste po broju brzorastućih kompanija (26) i 1.590 zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitlučke brzorastuće firme su ostvarile prihod od 248,1 milijuna KM, dobit od 25,1 milijuna i nešto veći izvoz od 26,5 milijuna KM. Iza Čitluka je Čapljina sa 16 brzorastućih poduzeća u kojima je radilo 527 zaposlenika. Brzorastuće tvrtke iz Čapljine su oprihodovale 97,5 milijuna KM i svojim vlasnicima donijele 6,9 milijna KM dobit, a bh. izvozu doprinijele sa 12,5 milijuna KM, prenose Poslovne novine.

Zanimljivo je da je u Konjicu poslovalo sedam brzorastućih kompanija koje su zapošljavale deset više radnika nego u 16 brzorastućih tvrtki iz Čapljine. U konjičkim brzorastućim tvrtkama plaću je primalo 537 zaposlenika. Te tvrtke su imale prihod od 52,4 milijuna KM, dobit od 1,9 milijuna KM i izvoz od 10,7 milijuna KM. I na posljednjem mjestu ove mini top liste je Stolac u kojem su u 2019. godini poslovale samo dvije brzorastuće tvrtke sa 68 zaposlenih. Ove dvije tvrtke se mogu pohvaliti prihodom od 3,5 milijuna KM i dobiti od 94.625 KM. Izvozom se nisu bavile.

Kada pišemo o brzorastućim kompanijama koje su svugdje u svijetu, pa tako i u BiH generator razvoja jedne ekonomije uvijek se pitamo ko su i čime se bave. Najbrže rastuća kompanija u Mostaru, pa samim tim i u cijeloj HNŽ je GM logistics koja je po CAGR-u (složenoj godišnjoj stopi rasta) rasla za 650 posto. Osnovna djelatnost ove tvrtke je transport i skladištenje robe. Najbrže rastuća kompanija iz Čitluka je Energetic Electronic sa rastom po CAGR-u od 50 posto. Ova tvrtka se bavi proizvodnjom električne energije. Najbrže rastuća kompanija u Čapljini je Agroherc LTD s rastom od 192 posto. Agroherc LTD se bavi proizvodnjom i prodajom voća i nekako se čini da je njen vlasnik uradio najbolju i najprirodniju stvar koja se očekuje od jednog hercegovačkog biznismena – iskoristio je povoljnu klimu zbog koje mnogi Hercegovini nazivaju drugom Kalifornijom. Ovo je zaista pravi primjer i spoj ugodnog s korisnim jer nema te biljke koja ne uspijeva u Hercegovini i samo je potrebno malo truda i ulaganja da se od proizvodnje i prodaje voća ostvari odličan profit.

Najbrže rastuća kompanija u Konjicu je PD Geobiro s rastom od 85 posto po CAGR-u. Ova tvrtka se bavi geodetskim uslugama i projektiranjem. Firma Selimić d.o.o. je najbrže rastuća firma u Stocu s rastom od 91 posto, a bavi se prodajom voća i povrća na veliko.

Najdominantnija djelatnost najbrže rastućih u HNŽ-u je nespecijalizirana trgovina na veliko i u toj djelatnosti posluje sedam poduzeća. Na drugom mjestu su tri djelatnosti sa po četiri najbrže rastuće tvrtke (cestovni prijevoz robe, gradnja stambenih i nestambenih zgrada i računarsko programiranje). Među najbrže rastućim tvrtkama u HNŽ-u su i tri ljekarne.

Zbrojni podaci nam otkrivaju da su u top 5 općina u HNŽ-u poslovale 123 brzorastuće tvrtke u kojima je radilo 8.731 zaposlenika. Ove firme su ostvarile dobit od 230,3 milijuna KM i izvoz od 186,8 milijuna KM.

Jedna od glavnih karakteristika brzorastućih kompanija su kvalitetan tim i snažna organizacijska kultura zaposleniika, ali i kvalitetni i pouzdani informacijski alati i zaštićeno intelektualno vlasništvo. Sve to je dovoljno da se brzorastuće kompanije pozicioniraju među one koje će se prve naći na oku velikim preduzećima i investitorima koje traže baš takve kompanije s kojima će ostvariti kvalitetno partnerstvo bilo da je riječ o dobavljanju roba ili uslugama. Činjenica je da brzorastuće kompanije generiraju značajne pozitivne novčane tokove ili zaradu koji se povećavaju znatno bržim stopama od ukupne ekonomije.