HNŽ KASKA ZA ŽZH Dijabetičari u Mostaru trakice za mjerenje šećera skupo plaćaju, u Širokom su besplatne

Trakice mjerenje šećera u krvi
Ilustracija

Žitelji Hercegovačko-neretvanske županije godinama kaskaju za u mnogim stvarima za Županijom Zapadnohercegovačkom. Bio je to slučaj s naknadom porodiljama, potom besplatnim udžbenicima, a sada su u HNŽ-u zakinuti dijabetičari. Naime, dok ŽZH svojim osiguranicima osigurava besplatne trakice za mjerenje šećera, žitelji HNŽ će pedesetak trakica platiti oko 40 maraka. Ukoliko osoba treba tri puta dnevno pratiti razinu šećera to znači da joj treba skoro 80 maraka mjesečno samo za to.

U HNŽ besplatne trakice imaju samo nezaposleni, trudnice, školarci. Ako niste ta kategorija plaćate iz svog džepa.

"Kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija, trakice za određivanje šećera u krvi na teret sredstava Zavoda odobravaju se osiguranim osobama dijabetičarima, i to:

-djeci,(pod uvjetom da isto pravo ne ostvaruju preko Federalnog Fonda solidarnosti),
-učenicima i redovitim studentima od 18 do 26 g. (uz potvrdu o redovnom školovanju),
-ženama u vrijeme trudnoće (DM tip1, O24-postojao od ranije, te u trudnoći imaju pravo na trakice,
-neuposlenim osobama koje su prijavljene na Zavodu za zapošljavanje i članovima obitelji neuposlenih (osnova osiguranja F i FO)", odgovorili su nam iz ZZO HNŽ.

S druge strane u ŽZH besplatne trakice imaju svi.

"Pravo na trakice za kontrolu šećera u krvi u Županiji Zapadnohercegovačkoj imaju svi osiguranici Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke koji su ovisni o inzulinu. Također, djeca do navršene 18. godine života imaju pravo i na dodatno financiranje iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti", kažu za Hercegovina.info iz ZZO ŽZH.

Procedura za ostvarivanje prava na trakice u ovoj županiji je sljedeća:

"Obiteljski liječnik osiguranika, uputi Zavodu zahtjev za odobrenjem istih putem zdravstvenog informatičkog sustava. Nakon što zaprimi zahtjev, ovlašteni djelatnik Zavoda utvrđuje je li osiguranik korisnik inzulina, te ukoliko je, putem naprijed navedenog informatičkog sustava “pušta” odobrenje, te se pravo na predmetne trakice realizira u jednoj od ugovornih ljekarni Zavoda. Zavod snosi troškove nabave trakica u iznosu 95,70 KM na tromjesečnoj razini", dodali su.

Kada je riječ o Hercegbosanskoj županiji, tamošnji Zavod zdravstvenog osiguranja sudjeluje u financiranju predmetnog pomagala na sljedeći način:

  • - za osobe do 18 godina sredstva za nabavu trakica za određivanje šećera u krvi osigurava Fond solidarnosti, dok Zavod za zdravstveno osiguranje  HBŽ, za  navedene osobe, sudjeluje u financiranju  nabave 50 komada trakica mjesečno u iznosu do 29,10 KM;
  • - za osobe od 18 do 26 godina,  Zavod sudjeluje u financiranju nabave 100 komada trakica mjesečno u iznosu do 58,20 KM;

- za osobe starije od 26 godina, Zavod sudjeluje u financiranju nabave 150 komada trakica za tri mjeseca u iznosu do 87,30 KM.

Iz ZZO HBŽ napomenuli su da osobe s dijabetesom tipa 1 koje su ostvarile pravo na senzore ne ostvaruju pravo na trakice za određivanje šećera u krvi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.