FOTO  Hercegovka ostavila uredski posao pa sada pravi čarolije na aluminijskoj foliji

Aluminijska folija umjetnost Jasna Kumro
Privatna arhiva Jasna Kumro

Jasminka Jasna Kumro raznim vrstama umjetnosti bavi se već punih 40 godina. Iako je završila ekonomsku školu, Jasna kaže kako je vrlo brzo shvatila da uredski posao nije za nju, i odmah je krenula šiti, heklati i plesti. Svoj prvi ručni rad, šal i kapu, isplela je sa nepunih trinaest godina i od tada pa sve do danas, Jasna uvijek nešto stvara. Iako se bavi dekupažom i restauracijom namještaja, zadnje tri-četiri godine slika na aluminijskoj foliji.

Ideja da slikam na aluminijskoj foliji je krenula tako što sam gledala na internetu razne tutorijale u vezi toga. To je za mene bila jedna velika zagonetka ili rebus koji sam željela pošto-poto riješiti sama. To je zaista jedna velika igra bez granica“, priča Jasminka za hercegovina.info.

Jasna nam je pojasnila i kako to ona slika na foliji, koliko je sve to komplicirano i što je sve potrebno da bi se folija pretvorila u neki upotrebni predmet. Najčešće se radi na srebrnoj foliji, a postoji još zlatna i boja bakra.

Tehnika slikanja je zahtjevna onoliko kakav smo motiv izabrali. Od pribora za slikanje na aluminijskoj foliji potrebna je grafitna olovka, bockalica, ravnalica, gumica olovka, vodootporni tuš, kit za drvo i lak mat u spreju. Za jednu sliku na foliji s lakšim motivom treba mi do tri sata, ali za neke složenije i veće potrebno je i po šest-sedam sati. Dugo traje jer se radi u fazama. Prvo se motiv preslika na foliju. Zatim se prave ispupčenja ili udubljenja gumicom olovkom, okrećući foliju na pozadinu. Potom se na lice folije ponovi motiv olovkom, a onda se udubljenja popune kitom za drvo. Sve se to suši par sati, a za sami kraj ide tuširanje, nijansiranje i lakiranje“, pojašnjava nam Kumro proces izrade slike na alufoliji.

Kada su u pitanju motivi za slikanje, Jasna kaže da nije jednostrana, tako da slika sve ono što je zanimljivo, izazovno i sve ono što joj privuče pažnju. Tako se na njenim radovima mogu naći mostovi, djevojke, ibrik, simboli gradova. U svakom trenutku uživa u svemu što radi i uvijek ima neke planove za budućnost.

„U pripremi sam uraditi jednu seriju slika rađenih na platnu akril tehnikom i ukrašenim sa gold-zlatnim listićima. Ova tehnika na platnu mi je jako zanimljiva i baš me je privukla. Nadam se da ću uskoro uspjeti pripremiti prvu izložbu sa tim slikama“, otkriva nam Kumro planove za budućnost.

Jasna za svojih 40 godina nikada nije bila na nekoj radionici kako bi naučila određenu tehniku. U svemu je samouka i puna ideja kako bi napredovala i usavršavala svoj rad. Svoje radove prodaje uglavnom putem društvenih mreža ili na raznim bazarima i sajmovima, na kojim redovno sudjeluje. Kumro piše i poeziju. Izdala je i zbirku pjesama pod nazivom ”Sjećanja”, a, kako sama kaže, najviše piše o svom rodnom Trebinju, rijeci Trebišnjici te o njoj dragim ljudima ili događajima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.