HERCEGOVINA Stariji građani sve češće na meti "prigodnih“ prodaja

stare osobe, prijevara
Ilustracija/123rf

Stariji građani sve češće su na udaru različitih promo prodaja, a prodavači im nerijetko i kucaju na kućna vrata sa ponudom.

S obzirom da je sve veći broj starijih osoba koje žive same, laka su meta prevaranata, bilo da je riječ o dolasku na kućni prag ili telefonskim pozivima na sudjelovanje u raznim prodajnim prezentacijama na koje su baš oni pozvani.

Ukoliko se isti odluče i otići na prezentacije nude im se različiti proizvodi, razna "medicinska pomagala“, besplatni zdravstveni pregledi i druge vrste predmeta koje ih u konačnici itekako koštaju.

Tako se jedan naš čitatelj iz Ljubuškog požalio za Radio Ljubuški kako smatra da je na jednoj takvoj prezentaciji njegova majka prevarena jer je predstavljeni predmet pretplatila i podigla kredit u čemu su joj pomogli domaćini, odnosno organizatori prodaje.

"Riječ je o starijoj osobi koja nije posve upućena u što se uvalila. Uvjerili su je da podigne kredit po nepovoljnim uvjetima, iskoristili su njezinu nemoć i nepažnju, nažalost sve je traženo potpisala i tu sam nemoćan. Što sad, treba taj novac vraćati! Predmeti koje je donijela ne odgovaraju vrijednosti na koje je potpisala ugovor. Želim samo apelirati da ljudi pripaze na svoje starije i nemoćne roditelje kako ne bi i oni upali u zamku ovakvih predatora. Oni rade po cijeloj Bosni i Hercegovini, organiziraju takve prodaje, zakupe prostor gdje organiziraju prezentacije i prodaje po salonima i drugim objektima, pripazite!“, ispričao je čitatelj.

„U moru različitih promo prodaja nažalost postoje i oni koji će iskoristiti nepažnju starijih osoba koje nisu svjesne što potpisuju“, ističe revoltirani Ljubušak.

Inače, o sličnim prevarama često su u posljednje vrijeme izvještavali i mediji u Hrvatskoj, a ekipa Provjerenog napravila je i detaljan prilog o gotovo identičnim metodama rada.