HERCEGOVINA SE PRIPREMA ZA NEVRIJEME Europski centar za predviđanje oluja izdao 2. stupanj upozorenja

Zoran Zadro

Meteorolozi se slažu kako je već potpuno izvjesno da nam uskoro stiže vrlo turbulentno i potencijalno opasno vrijeme. Tvrde da je moguće i da naše područje u regiji bude upravo najjače pogođeno snažnim nevremenima.

Zoran Zadro, profesor povijesti i zemljopisa, te stručnjak za meteorologiju za Hercegovina.info potvrđuje da nas u noći sa petka na subotu i u subotu ujutro najvjerojatnije čeka nevrijeme.

"Postoji mogućnost noćas kasno i subota ujutro da osim kiše, pljuskova i grmljavine bude jačeg nevremena u Hercegovini. Samo se nadam da neće biti grada jer nemamo nikakvu protugradnu obranu, štete bi bile ogromne. Nažalost istina je da ima potencijala za nevrijeme" upozorava Zadro.

Na pitanje kada možemo očekivati stabilizaciju, odgovara: "Stablilzacija kreće od početka idućeg tjedna, s tim da će biti relativno hladno za ovo doba godine, temperature će biti niže u odnosu na jučer i danas za čak 10 do 15 stupnjeva, tako da će nas ova promjena vremena baciti naglo u jesen".


Europski centar za predviđanje oluja izdao 2. stupanj upozorenja

Kasno večeras, noćas i sutra ujutro promjenu vremena uzrokuje jaka hladna fronta u sklopu ciklone, koja se u ovim trenucima formira u Genovskom zaljevu. Stoga, treba biti na oprezu između 23:00h i 07:00h, kada se očekuje premještanje iste, uz veliku vjerojatnost olujnog nevremena praćenog obilnom kišom, jakim do olujnim vjetrom, gradom lokalno i većeg zrna, intenzivnom grmljavinom, te osjetnim padom temperatura zraka, zbog čega je ESTOFEX - Europski centar za predviđanje oluja izdao 2. stupanj upozorenja! 

Nestabilno će se nastaviti i u osjetno hladniji vikend, kada su i dalje mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi, pa čak ponovno i nevrijeme, osobito u subotu između 11:00h i 16:00h, kada je izgledno formiranje još jedne olujne konvektivne linije, ali ovoga puta moguće nešto slabije. U subotu i nedjelju minimalne temperature zraka će se kretati uglavnom između 8°C i 15°C, a maksimalne od 18°C do 25°C, donosi Vremenska prognoza za Hercegovinu.

Zadru smo upitali, kada preporučuje odlazak na more i kakva je prognoza za rujan?

"Moje mišljenje, tamo od utorka, srijede nam stiže opet ljeto ali neće biti vrelo kao u srpnju. Bit će ljeta još od druge polovice idućeg tjedna, pa tada planirajte odlazak na more.
Dugoročno, za rujan, bit će promjenjivo vrijeme, ali bit će još ljetnih epizoda, moći će se još koji put ići na more i kupati se ali će se pojačati ciklonalna aktivnost pa bi mogla biti i pokoja izraženija kišna epizoda.

Upozorenje Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ

Iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ objavili su kako je od danas, s početkom u 14 sati na snazi narančasto upozorenje.

  1. Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje:
    Jaki lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguća i pojava grada.
    2.Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje:
    Nevrijeme se očekuje širom zemlje.
    3.Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje:
    4.08.2023. 14:00h do 5.08.2023. 15:00h.
    4.Napomena:
    Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h.

IZ PVJ Mostar stiže preporuka za građane:

Apeliramo na građane grada Mostara i ostale da se pripreme na potencijalno nevrijeme koje nas može zadesiti tijekom sutrašnjeg dana. Krupne stvari koje vam se nalaze na balkonu, dvorištu, terasi unesite na sigurno mjesto. U slučaju nevremena i grmljavine isključite iz struje sve kućanske aparate i punjače od mobitela. Za neželjene situacije za koje se nadamo da ih neće biti samo zovnite na 123.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.