Hercegovina pod požarima, u Čapljini gori u sumnjivom minskom području

Milorad Dodik
N1

Požar na lokalitetu iznad Komadinovog vrela u Jablanici i dalje je aktivan. Radi se o vrlo nepristupačnom terenu, pa je gašenje otežano. Ekipe su na terenu, a u 11 sati, stigla je najavljena pomoć od 11 vatrogasaca iz Županije Sarajevo.

Općinski načelnik, na prijedlog Općinskog stožera civilne zaštite, donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Jablanica.

Stanje prirodne nesreće izazvano je velikim šumskim požarima koji su zahvatili područje Komadinovo Vrelo – Plasa od 11.08.2021. godine, te pričinili veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, životinjskom i biljnom svijetu. Upućen je zahtjev za Međunarodnu pomoć i Zahtjev za pomoć EUFORA, priopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNŽ-a.

Pomoć helikoptera OS BiH kojeg su zatražili u Jablanici nije stigla. Sve je blokirao Milorad Dodik zbog stvari koje bi u ovakvim situacijama trebale biti u drugom planu. Zbog toga je i načelnik Jablanice podnio prijavu protiv Dodika.

Osim u Jablanici, aktivna su još tri požara u HNŽ-u.

Mostar

Požar koji je izbio 12.08.2021. godine, u 21:30 u Bogodolu, i dalje je aktivan,gori trava i nisko rastinje. Ekipe su na terenu.

Čapljina

Vatrogasne ekipe nadgledaju požar na Budisavini koji je i dalje aktivan, te je u sumnjivom minskom području.

Stolac

Još uvijek je aktivan požar na području Stupišta i Derana. Gori trava, nisko i visoko raslinje. Dio požarišta je nepristupačan , pa je onemogućeno gašenje. Požar ne prijeti stanovništvu i objektima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo, a na ispomoći su i danas pripadnici PVP Čapljina i PVP Neum.