Hercegovina osiguranje nema novca za isplatu polica osiguranja

hercegovina osiguranje, hercegovina osiguranje, hercegovina osiguranje, hercegovina osiguranje, isplata

Iako im je bilo obećano da će isplata početi nakon Uskrsa ili najkasnije do kraja travnja, privremeni upravitelj Hercegovina osiguranja Slađan Bevanda kaže da još uvijek ne može reći kada će početi isplata, kao ni koliko novca će moći isplatiti, te da sve ovisi o tome koliko će imati raspoloživih sredstava.
Na početku travnja su tvrdili osiguranicima da imaju 40 posto slobodnog novca, no čini se da u tome podatku nije bilo mnogo istine.  
“Ne mogu vam reći hoće li to biti do kraja mjeseca. Da ovisi o meni ja bih mogao reći, ali ovisi od mnogo čimbenika. Ne želim kriti ništa i zavaravati ljude samo mogu reći da se radi na tome”, rekao je Bevanda dodajući da i agencija za nadzor osiguranja u Federaciji BiH koja je uvela privremenu upravu u Hercegovina osiguranje pokušava iznaći najbolje rješenje.
Ipak iz spomenute agencije već duže razdoblje ne možemo dobiti odgovore gdje je nestao novac od polica osiguranja koje su uplaćivali Aluminij i Elektroprivreda HZHB, kao ni hoće li itko odgovarati za nelegalnosti u Hercegovina osiguranju.  

Tužbe početkom svibnja

Radnici mostarskog Aluminija i Elektroprivrede kažu da ih ne zanimaju problemi u ovoj kući te da će tužiti Hercegovina osiguranje ako im se premije ne isplate u razumnom roku, odnosno do kraja travnja, jer su police životnog osiguranje istekle početkom siječnja 2010., i već tada su trebali imati novac na svojim računima. Predsjednik Sindikata Aluminija d.d. Mostar Samir Anić kaže da već nekoliko mjeseci pokušava mirnim putem riješiti spor i da će ako se ništa ne riješi ići prema osiguravajućoj kući s 850 tužbi.
Osim Aluminijevih radnika tu je i oko 1500 potencijalnih tužbi radnika Elektroprivrede HZHB, čiji je sindikat kažu izgubio nadu da će se spor riješiti mirnim putem.
Ako radnici ova dva poduzeća tuže Hercegovina osiguranje, što je sve izvjesnije, ova osiguravajuća kuća bit će potopljena, odnosno poslana u stečaj jer svaka polica osiguranja stoji od 5 do 7 tisuća maraka što je u konačnici dug od nekoliko milijuna maraka. Ovo bi, kažu osiguranici, za njih bilo najpogubnije jer Hercegovina osiguranje, osim objekta koji je pod hipotekom, nema ništa u svome vlasništvu, te samim tim ne bi ni dobili ništa.
Bevanda ipak tvrdi da će nastojati osloboditi sva sredstva, te da razumiju radnike koji potražuju svoj novac.

Osuđeni na propast

U kakvom je stvarno stanju Hercegovina osiguranje nitko ne želi reći. Poznato je samo to da problem Hercegovina osiguranja nije nastao sada, nakon dospijeća velikog broja premija na isplatu, nego i ranije jer je većinski vlasnik ove kuće Hercegovačka banka u koju je u proljeće 2001. međunarodna zajednica uvela prinudnu upravu, iako je banka bila likvidna, zbog sumnji kako će biti financijski motor Hrvatske samouprave. O ovoj banci kružile su mnoge priče, a nije poznato ni gdje su otišli milijuni maraka koji su došli u ovu banku kao donacija iz Hrvatske. Pored svega navedenog nije jasno zašto su poduzeća poput Elektroprivrede i Aluminija uplaćivala novac za životno osiguranje u osiguravajuću kuću koja je pri samom osnivanju osuđena na propast i koja je javno optuživana da je samo aparat u rukama određenih političkih struja koje peru novac preko ove osiguravajuće kuće.

Osnivač Hercegovačka banka

Hercegovina osiguranje u većinskom je vlasništvu Hercegovačke banke u koju je u proljeće 2001. međunarodna zajednica uvela prinudnu upravu, iako je banka bila likvidna, zbog sumnji da je financijski motor Hrvatske samouprave.
Brojne optužbe su stizale na račun ove banke, a najglasnije su bile one da je iz banke nestalo 50 milijuna kuna koje je Hrvatska slala za HVO i hrvatske stradalnike u BiH. Ovi navodi kasnije su opovrgnuti, no mnogi tvrde da su Hercegovačka banka, a samim tim i Hercegovina osiguranje, samo bili “bankomati” stranaka u Hercegovini.

Nitko ih neće


Prije deset godina Hercegovina osiguranje bilo je drugo u Federaciji po ostvarenoj premiji, a prošlu godinu završilo je na 13. poziciji od petnaest osiguravajućih kuća s trendom nastavka pada ostvarene premije. Zbog pada i lošeg poslovanja propalo je i niz pokušaja da se ova osiguravajuća kuća proda. Croatia osiguranje, koje je prema nekim navodima bilo zainteresirano za kupnju odustalo je nakon uvida u stanje kompanije.

dnevni list