HERCEGOVINA Koronavirusa nema u ovih pet gradova i općina

Paragliding Ljubuški
Stanislava Borovac

Najveći broj zaraženih koronavirusom u BiH je u dvije županije, Hercegovačko-neretvanskoj i Županiji Zapadnohercegovačkoj. U tim županijama imamo pet gradova i općina u kojima nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj na COVID-19.

Ljubuški je jedini grad u Županiji Zapadnohercegovačkoj u kojemu prema službenim podacima nema osoba zaraženih koronavirusom.

U Domu zdravlja Ljubuški 28. ožujka registriran je prvi slučaj zaraze koronavirusom kod sedamdesetogodišnje ženske osobe, ali se nije radilo o osobi iz Ljubuškog nego časnoj sestri iz Čitluka koja je zdravstveno osigurana u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Najmanja općina u HNŽ-u, općina Ravno je zbog sprječavanja pandemije koronavirusa zabranila Dubrovčanima dolazak na svoje područje.

Selo Turkovići u Popovom polju stavljeno je u samoizolaciju jer je sanitarni inspektor tamo zatekao dvoje Dubrovčana, koji su ilegalno prešli granicu i došli u to mjesto.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite HNŽ-a potvrđeno je kako se u samoizolaciji nalazi deset stanovnika tog mjesta.

Stožer civilne zašite općine Neum donio je odluke o obveznoj dezinfekciji dostavnih vozila i angažiranju redara. “Obvezna dezinfekcija svih vozila koja dolaze području općine Neum, vršit će se na ulazu u Općinu Neum, u selu Cerovica”, naveli su iz Stožera civilne zaštite općine Neum.

Iz Stoca su podržali odluku Stožera civilne zaštite HNŽ-a prema kojoj je zabranjuje kretanje izvan mjesta prebivališta bez propusnice.

“Situacija nije ista u svim općinama, jer postoje općine kao što je i naša koje nemaju ni jedan slučaj oboljenih od koronavirusa. Kretanje iz jedne općine/grada u drugi stvara problem i pospješuje prijenos koronavirusa. Ovo je jedna vrlo dobra mjera, donesena u skladu sa zakonom, na preporuku struke i mislimo da će u konačnici dati dobre rezulate”, naveli su iz Stožera civilne zaštite općine Stolac.

U općini Prozor-Rama u kojoj također nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom već razmišljaju o pomoći gospodarskim subjektima koji trpe financijske posljedice zbog pandemije.

Agencija za lokalni razvoj d.o.o. Prozor-Rama pozvala je sve registrirane gospodarstvenike s područja općine Prozor-Rama koji su pogođeni mjerama zabrane rada i kretanja tijekom izvanrednog stanja u BiH odnosno stanja nesreće u FBiH izazvanog epidemijom koronavirusa (SARS–CoV-2) da se prijave putem obrasca dostupnog na web stranici općine.

U ovoj općini smanjeno je i radno vrijeme uposlenika, pa oni koji poslove obavljaju unutar zgrade općine Prozor-Rama su na poslu od 09:00 do 12:00 sati bez pauze.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.