HERCEGOVINA JE UŽASNUTA Roditelji dječaka s downom ispričali svoju priču, priopćenje poslala i ravnateljica

Dječak Down sindrom
Screenshot

Snimke petogodišnjeg dječaka s Downovim sindromom iz Širokoga Brijega koji je “uklonjen” s pozornice za vrijeme božićne priredbe u gradskom Dječjem vrtiću Trnoružica i kasnije otužne snimke kako sam sjedi na klupi dok njegovi vršnjaci recitiraju božićne pjesmice, izazvale su nevjericu među mnogima koji su ih progledali.

Marko i njegova supruga Dragana, roditelji petogodišnjeg djeteta sa smetnjama u razvoju (down sindrom) otvoreno su progovorili za portal Otpor.Media vezano za ovaj slučaj.

“Moje dijete ide u Gradski vrtić Trnoružica Široki Brijeg na 4 sata. U tom periodu od tri godine dijete je više bilo bez asistenta nego s njim. Kada je mom sinu bilo tri godine tražili smo da mu se pruži prilika da ide 8 sati u vrtić kako bi supruga mogla tražiti posao. Ravnateljica vrtića je rekla kako će morati raditi procjenu s defektologom da se vidi je li dijete sposobno spavati. Na dan procjene defektolog je kasnio, odnosno došao je u vrijeme kada dijete treba spavati. Procijenili su da dječak nije sposoban spavati u vrtiću.

Nakon procjene nalaz smo čekali mjesec ili čak dva mjeseca dana. Pitali smo ravnateljice vrtića da nam dostavi nalaz procjene, ona je prvo govorila zašto će vam nalaz, da bi nakon dužeg vremena govorila da ga defektolog još nije napisao. Iza tog smo zvali defektologa i zatražili nalaz i pitali zašto moje dijete nije prošlo procjenu i može li mi dati nalaz da vidim što to nije dobro kod našeg djeteta, zašto nije sposobno spavati u vrtiću kao što mu je rečeno (nalaz dostavljam ispod).

U nalazu procjene piše da se savjetuje boravak djeteta u vrtiću uz asistenta, da je topao. Da je prihvaćen u skupini i da se dobro uklopio s drugom djecom. I nakon tog nalaza djetetu nije pružena prilika ići u vrtić na 8 sati. Prešli sam preko toga, dijete je nastavilo odlaziti u vrtić na 4 sata. Nakon nekog vremena odlučili smo napustiti i posao, obitelj i državu. S naše dvoje djece otišli smo u Njemačku jer mi se zgadio i vrtić i vlast i sve. Da bi nakon pola godine u tuđini upitao sam sebe zašto ja bježim od svoga doma radi par nekih pokvarenih ljudi koje sam spreman sudski teretiti jer krše prava naše djece i prava osoba sa smetnjama u razvoju.

Sadržaj se učitava...

Vratili smo se i nastavili sa životom kao i prije odlaska u Njemačku. Dječak je išao i dalje u vrtić, čak je dobio asistenta, ali nakon nekog vremena ostaje bez istoga jer nedostaje teta u vrtiću! Međutim, nas ravnateljica nije obavijestila da on nema asistenta, valjda ona zna kada mu treba asistent, a kada ne treba. Ako djetetu ne treba asistent nije mi jasno kako to dijete ne može biti u vrtiću 8 sati?

Danas je kap prelila čašu (20.prosinca) kada su djeca imala Božićnu predstavu a on nije dobio priliku sudjelovati, popeo se sam na binu, no teta ga je silom skidala jer on smeta! Odvojen je od druge djece u kut. Zar to dijete nekome smeta ako želi sudjelovati i plesati na bini, ako samo želi biti s ostalom djecom na bini, nebitno stajao, plesao ili sjedio?

Ostala djeca gledaju kako dijete ne dobiva priliku, a ostali roditelji sve to gledaju. Ja sam razočaran i voditeljstvom vrtića i vlasti u Širokom Brijegu, i zanima me do kada misle razlikovati djecu i uskraćivati im prava koja zakonski imaju? Ovdje ne osuđujem tete u vrtiću, ne daj Bože, jer njima se naređuje što će raditi i ovim putem im se zahvaljujemo od srca. Također, obećavamo kako ćemo se izboriti za sva prava djece i za prava djece sa smetnjama u razvoju, dakako sudskim putem, te da nećemo stati na ovome” – kazali su Marko i Dragana za portal Otpor.Media.

Priopćenjem se oglasila i ravnateljica vrtića, koja tvrdi da dječak nije bio izoliran.

„Obraćamo Vam se povodom neistinitih navoda gospođe Dragane Mandić koje je ista iznijela dana 21.12.2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije prenijeli pojedini internet portali. Potaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dijete, kao dijete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dječjeg vrtića „Trnoružica“ u Širokom Brijegu, djelatnici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netočno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine. Naime, tijekom priredbe, koju su pripremile odgajateljice, sudjelovala su djeca svih skupina, a u kojim skupinama se nalaze i djeca s poteškoćama u razvoju. Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa djelatnika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju. Naprotiv, dječji vrtić Trnoružica je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Veliku pomoć u ovakvim aktivnostima, a pod koje aktivnosti spadaju i božićne priredbe, djelatnicima vrtića pružaju i asistenti kao stručne osobe za pomoć djeci sa posebnim potrebama“, istaknula je ravnateljica.

„Vezano za sporni trenutak koji se vidi na jednoj od snimki, dječak je izišao na binu, proveo na istoj određeno vrijeme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dijete provelo u njenom naručju. Odgajateljici niti bilo kome od djelatnika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga skupina djece izvodi svoju kratku točku. Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu. U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka Dragana Mandić stvorila neistiniti narativ da djelatnici vrtića izoliraju dijete od ostalih. Svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu“.

„Žalosni smo i začuđeni iznesenim stavovima gospođe Dragane Mandić, a čiji stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju. Nitko od odgajatelja kao niti ja osobno nismo doživjeli ovaj događaj na način kako ga je iznijela majka djeteta. Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primjedbi na naše ophođenje sa djecom sa poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminiramo ili izdvajamo“.

„Iznimno nas žalosti što na ovakav način moramo reagirati na iznesene stavove gospođe Dragane Mandić kao majke djeteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu. Objektivne i utemeljene kritike su uvijek dobrodošle, ali to ovdje zaista nije slučaj. Molimo sve medije koji preuzmu ovo priopćenje da ga prenesu u cijelosti“, stoji u priopćenju koje potpisuju ravnateljica i djelatnici Dječjeg vrtića „Trnoružica“