FOTO  Hercegovina.info u posjetu “Bosanskom Coloradu”

Pješščane piramide
Hercegovina.info

Mnogi misle da su „piramide“ u Visokom jedini bosanskohercegovački piramidalni fenomen zaboravljajući ili ne znajući za one koje se nalaze u istočnoj Bosni u blizini Foče, poznatije kao pješčane piramide.

Ekipa portala Hercegovina.info krenuvši iz Mostara preko istočne Hercegovine i nacionalnog parka Sutjeska nakon tri i pol sata vožnje stiže u mjesto Miljevina. Parkirali smo automobil kod nekadašnjeg danas srušenog motela Emos i pješice niz ulice Miljevine krenuli u jutarnju šetnju da nakon duge vožnje malo udahnemo svježeg zraka. Nakon desetak minuta hodanja po pustim ulicama sreli smo prvu osobu koja nam u kratkom razgovoru govori kako da stignemo na lokalitet Pirin Do u kojem se nalaze pješčane piramide.

Nakon petnaestak minuta vožnje lošim planinskim makadamskim putem stižemo u selo Dončići lokalitet Pirin Do koji se nalazi na pola puta između Miljevine i Foče i s lijeve strane primjećujemo dvadesetak izduženih pješčani skulptura i info tablu, što je bio znak da smo došli na konačno odredište.

Pješščane piramide

Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju se prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Na mjestu gdje se prirodne sile dodiruju i isprepliću nastaju skulpture od pijeska i kamenja kada ih prave mrazevi, vjetrovi kiše i vrućine.Takve skulpture odnosno pješčane piramide kako ih mnogi zovu jedinstvena su i rijetka prirodna pojava. Na ovim preko 200 godina starim piramidama proces erozije traje i danas te suprotno očekivanjima, one ne nestaju već rastu što je jedan zanimljiv fenomen i za sada dosežu visinu od 20 metara. Ove piramide su tek prije desetak godina probudile interesiranje domicilnog stanovništva i rijetkog turiste iako se o njima u prošlosti više puta pisalo.

Pješčane piramide se prvi put pominju još u austrougarskom razdoblju, zato što se tada trebala praviti putna komunikacija prema Kalinoviku. Austrougari vidjevši pješčane piramide pomakli su dionicu toga puta da se ne bi uništile. Ipak za vrijeme bivše Jugoslavije uništena je najveća pješčana piramida koja se je nalazila na ovom prostoru.Također o ovim piramidama pisao je putopisac i geograf Dragutin Derok koji ih je prvi put posjetio davne 1936 godine i u svojim zabilješkama s putovanja pisao o njezinim ljepotama u što smo se i sami uvjerili da je riječ o nesvakidašnjoj ljepoti.

Pješščane piramide

One u Đavoljoj Varoši u Srbiji i Dolomitima u Italiji već su poznate turističke atrakcije dok nažalost za bosanskohercegovačke pješčane piramide malo tko zna. Nadati se je da će i ovo uskoro postati jedna od prepoznatljivih turističkih destinacija a sličan prirodni fenomen javlja se u Grand Canyonu u SAD-u po čemu mnogi već ove piramide naziva “Bosanski Colorado”.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.