Herceg misli i priča da je HNŽ ogledni primjer za cijelu BiH

Herceg, Opsenica, veleposlanica Češke

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg zajedno s dr.sc. Goranom Opsenicom, ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi primio je u nastupni posjet NJ.E. Ivanu Hlavsovu, veleposlanicu Češke Republike u BiH, s kojom je razgovarano o aktualnim zbivanjima u BiH i HNŽ, kao i nastavku, te poboljšanju suradnje, priopćila je Vlada HNŽ.

Predsjednik Herceg, govoreći o Izbornom zakonu istaknuo je potrebu žurne izmjene što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne predstavnike.  

„Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH, te, otvoreno govoreći, dovodi u pitanje opstanak ovoga društva kao takvoga“, kazao je predsjednik Herceg, jasno poručivši kako Mostar i HNŽ mogu i trebaju biti ogledni primjer kako bi cijela BiH trebala politički funkcionirati.

Govoreći o Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao turističkoj destinaciji, Herceg je istaknuo kako je ključ za privlačenje stranih turista prometna povezanost osobito kada je u pitanju  izgradnja Koridora Vc, dakako s naglaskom na relaciju Sarajevo- Mostar- granica s Republikom Hrvatskom, te funkcionalna zračna luka. 

 „Vlada HNŽ-a kontinuirano pruža potporu razvitku Zračne luke Mostar, te  je realiziran Sporazum s Gradom Mostarom kojim je dogovoreno usmjeravanje gotovo 8 milijuna KM županijskih proračunskih sredstava u razvitak Zračne luke Mostar“, kazao je predsjednik Herceg pozvavši veleposlanicu Hlavsovu da razmotre mogućnosti uvođenja zračnih linija i povezivanja Mostara s češkim gradovima.

Ministar Opsenica govoreći o borbi s pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet istaknuo je kako resorno ministarstvo i Vlada prepoznaju trud medicinskih uposlenika, te poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do  poboljšanja uvjeta za rad u zdravstvu.

„Izdvojili smo značajna proračunska sredstva za bolnice i domove zdravlja u HNŽ, a kroz rebalanse Proračuna HNŽ i Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2021. godinu dodatnih 8 milijuna KM koji su transferirani bolničkim i zdravstvenim ustanovama u HNŽ za liječenje COVID oboljelih pacijenata,“ kazao je ministar Opsenica izrazivši zadovoljstvo činjenicom kako je zahvaljujući predanom radu našeg medicinskog osoblja, suvremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB Mostar najmanja u BiH, te smirivanjem cjelokupne situacije vezane za pandemiju.

Govoreći o gospodarstvu, poseban su naglasak dali elektroenergetskim i potencijalima HNŽ u IT sektoru, u čemu se otvara značajan prostor za buduća ulaganja čeških investitora.

Veleposlanica Hlavsova zahvalila je predsjedniku Hercegu i ministru Opsenici na srdačnom prijamu i iscrpnim informacijama o političkim zbivanjima u HNŽ-u i u BiH, u cjelini, te je iskazala spremnost za daljnju suradnju.