FOTO  Herceg-Bosna živi, i čuva identitet Hrvata

- Najava održavanja Sabora HZ HB izazvala je veliki interes sudionika i javnosti, ali otvorila mogućnost za brojne špekulacije. Pripreme za održavanje Sabora idu dobro, ali ćemo puno toga što je ovih dana napisano i izrečeno vezano za HZ HB morati uzeti u obzir što će vjerojatno odgoditi datum održavanja Sabora za kojih desetak dana. Naime, nama neskloni nastoje ovom Saboru unaprijed dati negativan predznak ne praveći razliku između današnje HZ HB i one osnovane neposredno pred minuli rat, te Hrvatskog narodnog Sabora održanog u vrijeme smjene Ante Jelavića.

Koliko je HZ HB nepolitička organizacija i koliko je ovisna o političkim stranakama?

- Uz brojne udruge često se navode epiteti nevladine, nestranačke, nepolitičke organizacije i slično što samo dijelom odgovara stvarnom stanju. Takva situacija je i sa HZ HB. HZ HB je uspostavila primjerene odnose s vodećim političkim strankama Hrvata BiH uz visok stupanja međusobnog uvažavanja i poštovanja. Sadašnji članovi Glavnog vijeća HZ HB pripadaju različitim političkim strankama ali nesporazumi i razlike među tim strankama nisu imale odraza na rad i djelovanje HZ HB što je dobar ali nažalost rijedak primjer. Bez suradnje s hrvatskim političkim strankama u BiH HZ HB ne može uspješno djelovati, ali ti odnosi trebaju imati pravu mjeru da jedni druge ne doživljavamo kao sustav subordinacije.

Kakav je status HZ HB i koji su njezini glavni ciljevi i prioritetne obveze?

- HZ HB bi trebala biti, a dijelom već i je, središnja institucija za očuvanje identiteta Hrvata u BiH. Kako ona nema ni zakonodavnu ni izvršnu vlast njeno djelovanje se ograničava na iniciranje i elaboriranje rješenja za brojna pitanja vezana za tešku i složenu situaciju u kojoj se nalaze Hrvati BiH. U prvoj fazi djelovanja HZ HB, odnosno u vrijeme prijenosa ovlasti s HR HB na institucije FBiH i BiH, HZ HB je bila premosnica za očuvanje statusa brojnih hrvatskih institucija utemeljenih nakon raspada strukture vlasti u BiH u vrijeme rata (Sveučilište, Radio HB, i sl.). HZ HB je bila mjesto susretanja ljudi različitih opcija gdje su se u neformalnim razgovorima razmjenjivala mišljenja i tražila rješenja brojnih problema Hrvata u BiH.

Razmišlja li se o novom vodstvu?

- Glavno vijeće HZ HB je zauzelo stav da se izabere novo vodstvo u kojem bi radi kontinuiteta ostao samo manji broj osoba iz sadašnje strukture. Obavljaju se razgovori s predstavnicima političkih stranaka i institucija kako bi se došlo do najboljih kadrovskih rješenja, a to znači do osoba kompetentnih u stručnom i kredibilni u ljudskom pogledu pri čemu će biti vođeno računa o regionalnoj i svakoj drugoj zastupljenosti.

Važno je dobro surađivati

 

Hrvati su jedan narod koji ima jednu državu RH, drugu BiH koju dijeli s druga dva konstitutivna naroda, a uz to imaju brojnu dijasporu koja je zadržala duh pripadnosti jedinstvenom hrvatskom narodu.

Posebno je važno pronaći najbolji oblik suradnje države Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatima u njoj, bez obzira koje su hrvatske stranke na vlasti u Hrvatskoj i u BiH.

 (Slobodna Dalmacija)