HDZBIH: Odluka visokog predstavnika u najmanju ruku je nekorektna

HDZ BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, Dragan Čović, Milorad Dodik
"Upravo na ovaj način kako je predviđeno da se izabere gradonačelnik, na takav način je Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH do sada sedamnaest puta izabran, znači u trećem krugu prostom većinom i očito se sada želi da netko drugi bude izabran za gradonačelnika. 

Prije svega, ta odluka je u najmanju ruku licemjerna kada se zna da nije doneseno rješenje da idući izborni ciklus u Gradu Mostaru bude obavljen kao u svim drugim sredinama u BiH, odnosno po Izbornom zakonu", kazao je Relota.

Dodao je kako HDZ BiH smatra da je Inzkova odluka o produžavanju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u odjelima za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH polovična. 

"Stav naše stranke je bio da strani suci ostanu u odjelu za ratne zločine u drugom stupnju, odnosno u žalbenom postupku. 

HDZ BiH je uvijek bio i bit će protiv polovičnih rješenja koja ne doprinose rješavanju krize u BiH, nego je dodatno produbljuju", kazao je Relota.

Inače, visoki predstavnik u BiH danas je donio odluku za Mostar, odnosno, izmjene i dopune Statuta Grada Mostara, po kojoj će gradonačelnik biti izabran jednostavnom većinom u trećem krugu glasanja - natpolovičnom većinom.

(Fena)